“БСП е една идея по-консервативна политическа сила по отношение на

...
“БСП е една идея по-консервативна политическа сила по отношение на
Коментари Харесай

Явор Божанков: Мисията на БСП е да върне ролята на държавата в социалната политика

“БСП е една концепция по-консервативна политическа мощ във връзка с Конституцията, точно тъй като доста от членовете й са взели участие в писането на същата тази Конституция. Въпреки това виждаме капацитет тя да бъде усъвършенствана в глава “съдебна власт “,

Това съобщи националният представител от парламентарната група на “БСП за България “ Явор Божанков в ефира на NovaNews.

Той даде следния образец: „ В момента се разисква необятно конституционната тъжба – да могат жителите директно да се жалват в Конституционния съд. Това сега става или през Народното събрание, или през омбудсмана “, изясни той.

Народният представител от левицата изясни, че ръководещото болшинство е обединено към тезата, че фигурата на основния прокурор би трябвало да се вкарва в демократичните стандарти по този начин, както мониторинговите отчети и Венецианската комисия повеляват.

„ Ние постигнахме единодушие, че неговите пълномощия би трябвало да бъдат орязани, да има ясна отчетност и да може да бъде освобождаван с избран механизъм. Ние считаме, че основният прокурор би трябвало да си бъде част от правосъдната власт и да не се избира от Народното събрание “, разяснява депутатът от левицата.

Една от концепциите на Българска социалистическа партия е отводите на прокуратурата да образува и да повдига обвинявания да могат да се апелират пред съда, т.е. да има правосъден надзор върху актовете на основния прокурор. „ Един от проблемите, който България непрекъснато получава като рецензия извън, е че основният прокурор няма ефикасен механизъм да бъде разследван. Отворени сме към спор коя може да е тази фигура, тази институция, която да обезпечи независимо следствие “, разяснява още Божанков.

„ В момента няколко Висши правосъдни съвета се сменят, няколко основни прокурора, само че виждаме, че проблемите остават и те не са свързани се един член на Висш съдебен съвет, а със системата, по която се избират. Според нас би трябвало да дебатираме дали парламентарната квота да няма друг темперамент “, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.

По думите му сега левицата работи интензивно по обществени политики в бюджета, като това ще бъде най-социалният бюджет, който България е имала, с 30% повече средства за обществени политики - над 20 милиарда лв..

„ Нашата задача и ангажимент пред гласоподавателите е да върнем обществената страна, ролята на страната в обществената политика и демографския развой “, заключи Явор Божанков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР