Брюкселската община ще разруши старата щабквартира на НАТО, която трябва

...
Брюкселската община ще разруши старата щабквартира на НАТО, която трябва
Коментари Харесай

Една от знаковите сгради за Брюксел и света отива завинаги в историята

Брюкселската община ще унищожи остарялата щабквартира на НАТО, която би трябвало да бъде дефинитивно освободена в края на идния месец. Пактът се мести в нови офиси на отсрещната страна на улицата против старите си бараки.

Освобождаваните 90-те хактара здания и парк ще бъдат превърнати в жилищен регион с 1500 жилището. На мястото ще бъде ситуирано и ново европейско учебно заведение, в което право да учат имат децата на еврочиновниците и дипломатите в Брюксел. Част от територията ще бъде предоставена за създаване на офис здания и магазини, както и за паркове, оповестяват от общината.

Споразумение сред федералните белгийски управляващи и двата района, върху които се намира терена - Брюксел и Фландрия, планува старите здания на НАТО да бъдат разрушени през 2019 година Новият квартал ще бъде издигнат до 2023 година, а учебното заведение - до 2024 година

НАТО стартира местенето на щабквартирата си в Брюксел на 19 март и чака последният кашон да бъде трансфериран на отсрещната страна на бул. “Леополд III” до месец.

Старата, построенна като краткотрайна централа, му служи от 1967 г насам. Новата е ситуирана на повърхност от 254 хил кв м и ще подслони 1500 служители на организацията, 1700 военни и цивилни представители на 29-те страни членки, 600 души личен състав от НАТО-вските организации, както и на към 500 гости на ден.

Алиансът се надява да спести до 30 на 100 от сметките си за ток като употребява оптимално естествената светлина, влизаща през напълно покритата със стъкло структура на комплекса от офиси. Отоплението и охлаждането на пространствата ще става посредством гео-термална топлота.

Строителството на новата централа лиши повече от 7 години. Местенето трябваше да стартира през януари, само че беше отсрочено поради проблеми с IT системата.

Изграждането на централата на НАТО коства 1,17 млн евро при първична цена от 750 млн. Сумата е заплатена от страните членки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР