Брюксел. Тристранната среща между Русия Украйна и Еврокомисията, на която

...
Брюксел. Тристранната среща между Русия Украйна и Еврокомисията, на която
Коментари Харесай

РИА Новости: Нито пари, нито транзит: Украйна провали газовите преговори в Брюксел

Брюксел. Тристранната среща сред Русия Украйна и Еврокомисията, на която трябваше да се реши ориста на преноса на съветски газ след 2019-та година, завърши без съответно решение, предава РИА Новости .
На срещата трябваше да се съгласуват изискванията за продължение на преноса на съветски газ през Украйна след 31 декември 2019 година, когато изтича действието на настоящия контракт. За Киев това е извънредно значимо, защото прекъсването на преноса на синьото гориво ще донесе на украинския бюджет три милиарда $ загуба годишно. Освен това на процедура цялата газопреносна система на страната ще престане да действа.
Еврокомисията, която пое ролята на безпристрастен съдия в разногласието сред Русия и Украйна, искрено застана на страната на Киев.
Руската делегация е показала своя вид за новия контракт, съгласно който „ Газпром “ се задължава да обезпечи размери, „ задоволителни, с цел да се привлекат вложители за модернизацията на украинската газотранспортна система “.
Точните параметри на европейския проектодоговор не бяха разкрити. В същото време специалистите от дълго време считат, че като се има поради сегашната й доходност, тя може да подсигурява пренос на не по-малко от 40 милиарда куб. м. на година. Вероятно за този размер ще упорства и Еврокомисията, а това е доста по-голямо количество от плануваното от „ Газпром “: по-рано съветските представители бяха оповестили подготвеност да запазят украинския пренос в размер на 10-15 млрд кубика.
РИА Новости напомня, че през септември 2018-та и. д. ръководител на украинското „ Нафтогаз “ Сергей Коновец е изпратил до премиера Владимир Гройсман писмо, с което го уведомява за нуждата да се продадат на западен вложител 49 % от акциите на газопреносната система на страната за седем милиарда $. Този вложител трябваше да успее да контракти с Русия опазване на преносните размери от синьото гориво.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР