Брюксел ще следи социални параметри у нас и ще дава

...
Брюксел ще следи социални параметри у нас и ще дава
Коментари Харесай

Брюксел ще ни дава социален рейтинг



Брюксел ще следи обществени параметри у нас и ще дава рекомендации за подобряването им, както до момента правеше за икономическата и фискалната политика на държавното управление. Това е единствено едно от условията на Европейския дирек за обществени права (ЕССП), който следва да бъде прокламиран и официализиран на срещата на върха на ръководителите на държавите-членки на 16-17 ноември в Гьотеборг.

От българска страна ще взе участие министър председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила, който към този момент пое ангажимент да поддържа стълба пред президента на ЕКП Лука Визентини, както и водачът на КНСБ Пламен Димитров, оповестяват от пресцентъра на КНСБ.

Европейският обществен дирек на процедура е напълно ново законодателство в региона на обществените връзки и пазара на труда, обхващащо целия път на работещия човек – от образователната пейка, през назначението и правата на трудещ се, до пенсия, а и след нея. Стълбът се крепи на 20 правилото в три групи (Равни благоприятни условия и достъп до пазара на труда; Справедливи условия на труд; Социална протекция и приобщаване). Той планува редица законодателни (директиви) и незаконодателни начинания, свързани с равновесието сред професионалния и персоналния живот, информирането на служащите, достъпа до обществена протекция и работното време. След като бъдат признати, те ще станат част от правото на Европейски Съюз, респективно от българското законодателство.

Нашето държавно управление от своя страна би трябвало да изготви Национален проект за използване на стълба, който да регистрира съществени параметри, които би трябвало да се усъвършенстват в бъдеще. В региона на минималното възнаграждение да вземем за пример ЕССП изисква то да е задоволително за издръжката на живот на служащия.

Според проучванията на КНСБ обаче 78% от работещите българи живеят със средства под нужните за естествената прехрана на живот, а 35% от хората изпитват тежки материални ограничения. В региона на равенството мъже-жени, главен принцип на стълба, проучвания на Конфедерацията пък демонстрират, че шест от най-ниско платените специалности у нас се заемат от дами, а разликата в заплатите сред мощния и „ нежния “ пол е към 15 на 100. Част от тези данни евентуално ще влязат в европейската „ таблица “ за обществени индикатори. Чрез този набор от обществени индикатори ще се прави оценка на напредъка на всяка обособена държава-членка към постигането на обществен рейтинг „ ААА “.

В навечерието на тази среща – на 15 ноември в КНСБ ще се организира кръгла маса под надпис “Европейски дирек на обществените права – провокации и вероятности “. Целта е да бъдат разяснени преимуществата на стълба за страната ни, както и да се види интернационалният взор и аспекти на това значимо законодателство за Съюза.

Преди полемиката (13-14.XІ.) в София ще заседава Бюрото на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК). Това е първото събитие в календара на българското председателство на Европейски Съюз. На нея ще участва президентът на ЕИСК Жорж Дасис, който ще открие и кръглата маса на КНСБ на 15 ноември, както и ръководителите на трите съществени групи в комитета – служащи, работодатели и други групи по ползи.

Председателят на групата на служащите Габриеле Бишоп също ще се включи във форума на Конфедерацията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР