Брюксел. Република България и Кралство Норвегия ще работят заедно по

...
Брюксел. Република България и Кралство Норвегия ще работят заедно по
Коментари Харесай

МВнР: България и Норвегия ще работят заедно по общи проекти в Западните Балкани

Брюксел. Република България и Кралство Норвегия ще работят дружно по общи планове в Западните Балкани, които да подтикват младежите да останат и да се развиват в родните си страни. За това се договориха първите дипломати на двете страни - вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сорейде. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
“Нашите екипи се виждат постоянно за съвещания, дано дружно да работим и за Балканите, като излъчим положителни послания към надарените младежи от района. Може да си сътрудничим в съответни планове в границите на формалната помощ за развиване. Благодаря за поддръжката на норвежкото държавно управление и за планове в България ”, сподели вицепремиерът Захариева.
“Благодаря за направеното по време на Председателството на Съвета на Европейски Съюз. Вие имате подобен опит с района, какъвто страните от западна Европа не имат, и би трябвало да го използваме дружно при взаимни планове ”, сподели Сорейде.
Норвегия поддържа интензивно планове и в България в границите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по който Кралство Норвегия обезпечава 97% от финансирането, и Норвежкия финансов механизъм. За програмния интервал 2014-2021 година България получава достъп до 210 милиона евро за нововъведения и развиване на дребни и междинни предприятия, правораздаване, вътрешен ред и поддръжка за гражданското общество.
България и Норвегия откриват дипломатически връзки през 1906 година. Кралството има почетно генерално консулство в София и почетно консулство във Варна, а страната ни има посолство в Осло. По данни на Норвежката статистическа работа през 2018 година В кралството живеят 7000 българи.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР