Брюксел планира интелигентна система в новите коли, за да намалеят

...
Брюксел планира интелигентна система в новите коли, за да намалеят
Коментари Харесай

Колите сами ще спазват знаците за скорост - пищят като коланите

Брюксел възнамерява умна система в новите коли, с цел да намалеят злополуките с 30%

Устройствата, които би трябвало да имат новите модели в Европейски Съюз, ще ги оскъпят

След 3 години в страните в Европейски Съюз колите най-вероятно ще бъдат снабдени със системи, които сами да съблюдават ограничаващите знаци по пътя. Това възнамерява европейският съвет за сигурност на превоза, като постави ограничители на скоростта във всички нови коли. Това към момента е план, който обаче е получил утвърждение на “група авторитетни членове на Европейския парламент ”, оповестява Ройтерс.

С други думи, задачата на Европейската комисия е автомобилът да съблюдава разпоредбите на придвижване, в случай че те се подценяват от водача.

Системата се назовава Intelligent Speed Assistance (ISA) и ограничителят на скоростта ще употребява GPS данни и функционалността за различаване на пътните знаци, с цел да дефинира ограничаването на скоростта във всеки сектор. След това ограничителят автоматизирано ще понижава скоростта на колата до разрешеното от ограничаването. Тези, които стоят зад законопроекта, плануват да има опция за превъзмогване на това ограничаване с по-рязко подаване на газ, макар че системата ще се задейства всякога, когато лидерът възпламени мотора.

“Ако лидерът продължава да кара със скорост, по-висока от позволеното, в продължение на няколко секунди, системата ще стартира да излъчва предупредителни сигнали, до момента в който скоростта не се върне в границите на позволеното ”, се споделя в плана. Предупреждението ще е като да се опитате да карате без защитен колан.

Според вносителите на законопроекта новите ограничители на скоростта ще понижат злополуките с 30%, което значи 25 000 по-малко починали в Европа за 15 години.

Европейската комисия към този момент разгласи, че от 2021 година стават наложителни 11 системи за сигурност и екстри при производството на нови коли и камиони.

Така базовото съоръжение на колите, което се предлага в този момент, ще остане в историята, както и сегашните по-ниски цени.

Според Европейската комисия въвеждането на тези екстри ще избави 7300 живота и ще предотврати 38 900 съществени пострадвания сред 2020 и 2030 година

Сред наложителните асистенти при вграждане в новите коли след 3 години са системата за автоматизирано прекъсване, камера за заден ход (или парктроник), система за различаване на умората у лидера, усъвършенствани защитни колани и нараснала отбрана при непряк удар.

Освен това в Европейска комисия замислят в колите да бъде вграден задължителено алкохолен тестер, който ще ревизира положението на водача и в случай че е пил, автоматизирано ще блокира мотора. Предвижда се наложителни да са и системата за отбрана на пешеходците и велосипедистите при удар, функционалността за оставане в лентата на придвижване и предизвестие за превишение на скоростта, както и специфичен регистратор на повредите.

Това ще са специфични устройства за записване на данни за катастрофи, като след всеки конфликт ще се получава информация за това по какъв начин е станал той, т.е. нещо като “черна кутия ”, само че за коли, а не за самолети.

Автономното спешно прекъсване (AEB) също се чака да стане наложително за новите коли.

Системата, която автоматизирано натиска спирачките на автомобила, в случай че лидерът не успее да реагира, се счита, че понижава ударите с 38%. Камерите за задно виждане пък неотдавна станаха наложителни за новите коли, продавани в Америка, и се чака да спасят 95 живота годишно в Щатите.

Приемането на новите стандарти сигурно ще докара до повишение на цената на колите. Ако се запазят сегашните цени на асистиращите системи и екстрите, базовата цена на новите коли ще скочи с най-малко 3000 евро, пресмятат специалистите.

Днес на пазара няма нова кола под 14 290 лева

Най-евтиният модел

преди 10 година - 9 хиляди лева,

а през днешния ден 14 290 лева

За 10 години цените на най-евтините коли - тези до 20 хиляди лв., са скочили с 30%.

Ново повишаване ще има и когато станат наложителни все множеството системи за сигурност в страните от Европейски Съюз.

Ако преди 20-ина години на родния ни пазар е можело да се купи автомобил и за 9000 лв., като мъника Daewoo Tico, през днешния ден няма нова кола под 14 290 лв., колкото коства Dacia Sandero.

Преди 8 години Fiat Panda в базовото си съоръжение е коствал малко над 15 000 лв., до момента в който в този момент е с съвсем 5 хиляди лв. от горната страна. Подобна е и обстановката с Toyota Aygo. Японският градски автомобил, който се прави в Чехия дружно със Citroen C1 и Peugeot 108, преди 8 години е коствал 15 200 лв., в този момент тойотата е от 18 990 лв..

Най-евтин нов автомобил продължава да е Dacia Logan - 14 490 лв., както и хечбек разновидността на модела - Sandero. За 8 години румънската кола с базовото си съоръжение е поскъпнала с 1500 лв., т.е. с към 10 %. Трябва да се означи обаче, че за тази цена нямате съвсем никакви екстри (страничните огледала се местят ръчно, а електрически са единствено предните стъкла. За версията с климатик цената скача на 21 390 лева Двигателят е бензинов еднолитров с мощ 73 к.с.

В колите до 20 000 лв. най-хубаво съответствие сред цена и съоръжение предлага Citroen C3. С данъчен заем колата коства 17 190 лева, като в серийния вид влизат и въздушни възглавници вид завеса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР