Брюксел. Идеята за създаване на единна европейска армия среща подкрепата

...
Брюксел. Идеята за създаване на единна европейска армия среща подкрепата
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Брюксел. Идеята за основаване на единна европейска войска среща поддръжката на болшинството жители на страните от Общността, само че в Нидерландия и Белгия тя е най-силна. Това демонстрира изследване, извършено от Европейската комисия по-рано тази година, написа вестник The Malta Today.
Резултатите от проучването демонстрират, че голямо болшинство от 74 % от жителите на Белгия и Нидерландия се застъпват за основаването на европейска войска.
Като цяло в 23 страни от Европейски Съюз болшинството от респондентите поддържат основаването на единна войска, като се изключи жителите на Обединеното кралство, Швеция и Финландия, последната от които обичайно заема внимателна позиция предвид на обстоятелството, че в съседство в ситуирана Русия. Най-резервирани към концепцията въпреки всичко са финландците (42 %) и британците (39 %), които взеха решение страната им да напусне структурите на Европейски Съюз.
Няма приведени данни за резултатите от изследването в България.
***

Палермо. По данни на Международната организация за миграция (МОМ) повече от 120 души евентуално са изгубили живота си при нова покруса във водите на Средиземно море, оповестява берлинският всекидневник Der Tagesspiegel.
Мигрантите, оживели след случая, са достигнали крайбрежията на италианския пристанищен град Палермо, ситуиран в северната част на остров Сицилия. Именно те са съобщили за хипотетичната гибел на 120 души, посочи представителят на МОМ Флавио Ди Джакомо с пост в обществената мрежа „ Туитър “.
Четирима оживели описват, че трафикантът е откраднал мотора на лодката, с която са се придвижвали. След това плавателният съд е почнал да потъва. Либийски риболовци са избавили четиримата и са ги качили на друга мигрантска лодка, с която са се придвижили към Европа.
Централният средиземноморски маршрут от Либия към Италия се счита за най-опасния морски път от Африка до Европа. Повече от 1,8 хиляди души са починали или изчезнали от началото на годината, сочат данни на МОМ.
***

Варшава. Министър-председателят на Полша Беата Шидло подлага на критика решението на Европейската комисия за иницииране на правосъдно произвеждане против Варшава поради отхвърли й да приема бежанци по квотната система, написа електронното издание The Warsaw Voice. Подобен ход не може да се назова добър, защото ще докара до намаляване на поддръжката на европейците за политиката на Брюксел, акцентира Шидло в изявление за белгийския ежедневник " Льо Сойр " в навечерието на срещата на върха на Вишеградската група и Бенелюкс.
Досегашната имиграционна политика на Европейски Съюз е неефективна, а в това време Полша оказва помощ на сирийските бежанци от войната на локално ниво, а също по този начин е предоставило визи на към 1,2 млн. украинци през 2016 година, твърди Шидло.
„ Готови сме да помогнем на тези, които идват тук и желаят да останат, само че не желаеме да ги държим тук [насилствено] ", акцентира полският министър председател пред вестника.
Премиерът отхвърли обвиняванията за неналичието на взаимност на Полша към други страни в Европейски Съюз, които дават леговище на огромен брой бежанци.
***

Люксембург. Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто съобщи по време на срещата с сътрудниците си от Европейски Съюз, провела се в Люксембург, че незаконната миграция би трябвало да бъде спряна изцяло, с цел да може да се организира битка против тероризма, написа Magyar Hirlap.
„ Европа се сблъсква с най-голямата терористична опасност на всички времена и съответните ясни думи и целеустремено деяние са нужни в интереса на отбраната на народите в Европа “, съобщи Сиярто по време на срещата в понеделник. „ Скорошните събития демонстрираха, че предходните интеграционни модели са се провалили и има голямо напрежение в европейските общества “, добави той.
„ Нелегалната миграция би трябвало да бъде прекъсната изцяло в ползите на превъзмогването на опасността от тероризма. Ние би трябвало да създадем по този начин, че хората, представляващи опасност за европейските общества да могат да влизат на континента легално и само тези които имат право на това съгласно актуалните регулации, да могат да остават на територията на Европейски Съюз “, добави министърът.
***

Атина. Искайки да понижат скорошното напрежение в Егейско море министър-председателите на Турция и на Гърция Бинали Йълдъръм и Алексис Ципрас се схванаха да резервират линиите за връзка сред Атина и Анкара, написа Ekathimerini.
Дискусията сред двамата политици, които се срещнаха на първия ден от формалното посещаване в Гърция на Йълдъръм, бе отдадена на въпросите, разделящи двете страни: от турските нарушавания на гръцкото въздушно пространство и ориста на осмината търсещи леговище турски военни, до договарянията за мир за Кипър и връзките сред Анкара и Европейския съюз.
Стремейки се още веднъж да приберат в бутилката духа на съперничеството Йълдъръм и Ципрас показаха изгодите от добросъседските връзки сред двете страни членки на НАТО. Ципрас прикани Турция да постави завършек на нарушаванията на въздушното пространство над Егейско море.
Турският министър-председател съобщи, че Анкара би желала Атина да екстрадира осмината военни, упрекнати, че са взели участие в опита за прелом от предходната година, само че добави, че в последна сметка „ почита решението на съда “.
Йълдъръм също по този начин организира срещи с гръцкия президент Прокопис Павлополус и с ръководителя на опозиционната партия „ Нова народна власт “ Кирякос Мицотакис, преди да се насочи към Беломорска Тракия, с цел да отпразнува края на Рамазан с членове на локалната мюсюлманска общественост.
***

Берлин. Германският министър на външните работи Зигмар Габриел даде сигнал, че Англия може да получи „ мек Брекзит “, който да я остави в Единния пазар на Европейски Съюз, откакто публично напусне Съюза, написа The Independent.
Германският външен министър направи тези мнения при началото на договарянията за излизане, стартирани от английския министър на въпросите, свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис и основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние. Габриел уточни, че „ има открита врата “ за Британците, в случай че размислят по отношение на Брекзит.
По време на изявление пред локални медии министърът уточни, че „ може би има късмет за реализиране на така наречен „ мек Брекзит “. Той обаче добави, че оставането в Единния пазар ще изисква от Англия минимум да одобри свободата за напредване на служащи от Европейски Съюз.
Габриел също по този начин съобщи, че би било най-добре, в случай че Англия въобще не напуща Европейски Съюз и въпреки и да призна, че това „ надали е допустимо сега “, той добави, че „ ще бъде непокътната отворена врата за британците “. Същевременно той разкритикува Британската консервативна партия, акцентирайки, че тя „ си е играла с страстите на английските жители, лъжейки ги за Европа и оставяйки ги в неизясненост по отношение на следствията от напускането “.
***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР