Брюксел. Глобалният партньорски център с Китай в София ще е

...
Брюксел. Глобалният партньорски център с Китай в София ще е
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова: Глобалният партньорски център с Китай в София ще е неправителствен мозъчен тръст

Брюксел. Глобалният партньорски център с Китай в София ще е неправителствен „ тинк-танк “, вид мозъчен концерн, който да се занимава с научни проучвания, разбори, прогнози, образования, който да промотира разпоредбите и положителните практики на Европейски Съюз при реализиране на вложения в Европа. Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова пред публицисти в Брюксел след срещата ѝ с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, оповестиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 .
Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 е на двудневно работно посещаване в Брюксел, по време на което организира значими двустранни диалози и срещи. В рамките на визитата министър Лиляна Павлова беседва с комисар Мария Габриел, заместител генералния секретар на Европейската комисия, генералния секретар на Съвета, непрекъснатия представител на Австрия към Европейски Съюз и представители на Европейската работа за външна активност. По време на диалозите бяха разисквани тематики, свързани с бъдещата многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз, миграцията и Брекзит, както и уговорките на страната ни в границите на Трио председателството Естония – България – Австрия.
Важно място по време на извършените срещи беше отделено на основаването на бъдещия Глобален партньорски център с Китай. Страната ни работи по самодейността след срещата на високо равнище в границите на формата „ 16+1 “ в София и взетото на нея решение за основаване на център, който да откри и координира партньорските връзки сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, да работи за активизиране на икономическите връзки и връзката сред страните в областта на стопанската система.
„ Това, което заявих на срещата с ръководителя на Европейска комисия е, че напъните на Българското държавно управление при основаването на този център е да развие умения на нашите сътрудници да ползват европейското законодателство и правила, с цел да може китайският бизнес, който има предпочитание да влага в инфраструктурни планове в Европа, в това число в региона на Западните Балкани, да съблюдава тези правила в духа на бистрота, взаимност и спазването на европейските правила и законодателство “, сподели пред публицисти след срещата с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер министър Лиляна Павлова.
„ България договаря в доста посоки с евентуални китайски вложители, като има висок интерес към вложение в инфраструктура – пътна, жп и енергийна, както и евентуални партньорства с бизнеса. За нас ще е значимо да установим тези партньорства на правилото на бистрота, следване на транспарантни публични поръчки, спазването на закона и по никакъв метод да не нарушим правата за държавни помощи. Това от своя страна е условие да създадем положителни условия на вложителите да осъществят техните вложения по допустимо най-хубав метод ", добави министърът за Българското председателство.
София ще бъде хазаин и на втора среща от формата „ 16+1 “, която ще се организира на 20-ти октомври т. година, разгласи още министър Павлова. Тя посочи, че форумът ще срещне локалните водачи и райони с дребния бизнес. Той ще даде опция на компаниите в региона на земеделието, дребните бизнес-паркове и хранителната промишленост да открият своите сполучливи бизнес-практики.
Акцент в диалозите на министър Павлова с ръководителя Юнкер беше новата Многогодишна финансова рамка 2021-2027. Двамата подчертаха какъв брой е значимо главната рамка и детайли от нея да бъдат контрактувани до края на тази година, с цел да бъде подготвена преди европейските избори през май 2019. Министърът за Българското председателство посочи, че е значимо от една страна да се съблюдават европейските политики, които да са водещи при установяване на бюджетните параметри, само че и да се откри баланс при определянето на националните ползи на страната ни като бенефициент по фондовете и инструментите на Европейски Съюз.
Обсъдена беше и тематиката за европейската вероятност за Западните Балкани, един от главните цели на Българското председателство. Министър Лиляна Павлова и ръководителят Жан-Клод Юнкер единомислещо потвърдиха воля да бъдат продължени и засилени дейностите и партньорството сред ЕС-Западни Балкани в насърчаване на районното съдействие, свързаността и европейската интеграция, които ще са от изгода на жителите на Европейски Съюз в духа на признатите документи от Срещата на върха в София на 17 май 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР