Брюксел. Европейският съюз няма да допусне нито един мигрант от

...
Брюксел. Европейският съюз няма да допусне нито един мигрант от
Коментари Харесай

Жозеп Борел: ЕС няма да допусне нито един мигрант от територията на Беларус

Брюксел. Европейският съюз няма да допусне нито един мигрант от територията на Беларус, само че тези хора не трябва да бъдат оставени да умрат – на тях би трябвало да бъде предоставена филантропична помощ и да бъдат репатрирани. Това акцентира Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на конференция след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел и срещата на външните министри на Общността и страните от програмата „ Източно партньорство “. Борел сподели още, че в неделя е разискал тези въпроси с министъра на външните работи на Беларус Владимир Макей, който изрично е отхвърлил обвиняванията на Брюксел против Минск за образуване на потока от мигранти към Блока.

„ Европейски Съюз няма да може да пусне нито един от тях. Но те не би трябвало да умират в гората. Беларуската страна би трябвало да разреши достъп, с цел да им даде филантропична помощ и да ги репатрира “, акцентира Борел. Според думите му Полша към този момент е подготвена да даде тази помощ на мигрантите.

„ Влизането в Европейски Съюз не е свободно, за това би трябвало да извършите всички законови критерии, в това число виза, цялата друга публикувана информация [относно правото на влизане] е погрешна “, посочи испанецът.

Той акцентира, че в телефонен диалог с министъра на външните работи на Беларус Владимир Макей в неделя е разискал въпросите за даване на филантропична помощ на тези хора и опцията за тяхното репатриране. „ Той [Макей] обаче отхвърли всякаква отговорност [на Минск] за обстоятелството, че тези хора са там “, сподели Борел.

На въпрос за ролята на Русия в миграционната рецесия, Борел отговори, че Беларус „ се радва на поддръжката на Русия “ в тази обстановка, защото „ съветският външен министър [Сергей Лавров] съобщи, че самият Европейски Съюз е отговорен за тази обстановка “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР