Брюксел. ЕС ще мобилизира допълнителни 2,5 милиона евро (2,8 милиона

...
Брюксел. ЕС ще мобилизира допълнителни 2,5 милиона евро (2,8 милиона
Коментари Харесай

„Анадолска агенция“: ЕС ще мобилизира 2,5 милиона евро за помощ на бездомните мигранти в Босна и Херцеговина

Брюксел. Европейски Съюз ще активизира спомагателни 2,5 милиона евро (2,8 милиона долара) за поддръжка на бежанците в Босна и Херцеговина, заяви Европейската комисия, представена от “Анадолската организация “ .

Хуманитарната помощ ще бъде предоставена в поддръжка на уязвими мигранти и бежанци, които не са настанени в уреди, финансирани от Европейски Съюз и „ са изложени на все по-ниски температури с наближаването на зимата “, се споделя в изказване на комисията.

Подкрепата ще бъде ориентирана и към протекция на децата със специфичен акцент върху непридружените малолетни и техните медицински потребности.

Според оценките на Европейски Съюз почти 4000 мигранти са блокирани в Босна и Херцеговина и към една четвърт от тях спят отвън лагерите, без подобаващ заслон, храна или достъп до санитарни пространства и здравни грижи.

„ За да отговори на тези потребности, Европейски Съюз е подготвен да продължи да дава филантропична помощ. Достойнството и сигурността на всички хора, изключително на най-уязвимите, би трябвало да бъдат обезпечени и предпазени когато и да е “, сподели еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич.

От 2018 година насам Европейски Съюз е разпределило общо 17,3 милиона евро филантропична помощ за Босна и Херцеговина за банкет на търсещи леговище. Новообявеният фонд ще усили тази поддръжка до 19,6 милиона евро общо.

Блокът прикани няколко пъти босненското държавно управление през последните години да обезпечи най-малко минимални филантропични стандарти за мигрантите.

По-голямата част от мигрантите в Босна и Херцеговина биха предпочели да потърсят протекция в Европейски Съюз, само че не могат да влязат в територията на блока.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР