Брюксел е разработил екшън план за скоростно присъединяване на почти

...
Брюксел е разработил екшън план за скоростно присъединяване на почти
Коментари Харесай

Екшън план на Брюксел: Западните Балкани в ЕС за по-малко от 10 години


Брюксел е създал екшън проект за скоростно присъединение на съвсем всички страни от Западните Балкани към Евросъюза. Според квалифицирания график за влизане в Общността интеграцията им ще стане много по-бързо от това, което се планираше до момента. Според документ на Европейската комисия, който ще бъде оповестен публично във вторник, Сърбия и Черна гора могат да влязат в Европейски Съюз още през 2025 година Малко по-късно ще ги последват и Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина, съобщи КРОСС.

В документа на комисията са разказани и съществени промени за общността, които ще бъдат предложени още този септември. Съдържанието на документа бе оповестено в неделя от немския вестник " Велт ", който разполага с него. В него е разказана тактиката на Брюксел, която ще форсира шеметно влизането на Западните Балкани в Европейски Съюз.

" Членството на шестте западнобалкански страни в Европейски Съюз е от политически и стопански интерес за Европейски Съюз, както е значим и за неговата сигурност ", написа в него. Той е озаглавен " Реалистична вероятност за уголемение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани ". " Със мощна политическа воля, прокарването на промени и решаването на споровете със съседите, Черна гора и Сърбия би трябвало да са подготвени за участие през 2025 година ", цитира " Велт " документа. Според Европейска комисия сега има " исторически преференциална опция " тяхното бъдеще да се обвърже крепко и необратимо с Европейския съюз.

Европейска комисия ще упорства за бързото и задълбочено осъществяване на нужните промени в тези страни. " За да изпълнят всички критерии за участие, както и да подсилят демокрацията си, би трябвало да се проведат безапелационни и всеобхватни промени във значими области като правораздаването, конкурентоспособността, районното съдействие и помиряването ", написа в документа. Комисията упорства и с цел да се подпише " всеобхватно, обвързващо с правните правила съглашение за нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово ".

Европейска комисия е изготвила екшън проект от 4 страници, в който е разказано по какъв начин тъкмо Европа може да помогне на трансформацията в обществата от Западните Балкани. В него са разказани съответни ограничения, с които до 2020 ще се организира правосъдна промяна и ще се форсира социално-икономическото развиване. В същия документ Еврокомисията афишира и някои жизненоважни оферти за промени на Европейски Съюз. Едно от тях е в бъдеще решенията в Европейски Съюз да се взимат по-често с квалифицирано, а не с цялостно болшинство. Пред октомври пък Европейска комисия ще показа и своя самодейност за усилване на главните правни правила в Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР