Брюксел да забрани сделките между ЕС и 20-те най-големи държавни

...
Коментари Харесай

Беларуската опозиция призовава ЕС да наложи и петролни санкции на страната

Брюксел да забрани покупко-продажбите сред Европейски Съюз и 20-те най-големи държавни беларуски компании и да блокира основен експорт от Минск. За това приканва беларуската опозицията в послание към Европейски Съюз.

. Документ, с който разполага Financial Times, гласи, че в отговор на противозаконното приземяване Европейски Съюз би трябвало да наложи наказания, ориентирани съответно към петролната, нефтохимическата, металната и дървообработващата индустрия на страната, които дружно обезпечават към половината от износа на артикули на Беларус. Европейският съюз е вторият главен търговски сътрудник на Беларус след Русия. Миналата година страната е изнесла към артикули за към 4 милиарда евро към блока, а е внесла за над 6 милиарда евро.

Европейски Съюз е под напън да наложи стопански наказания неотложно. Дискусиите за евентуални ограничения обаче занапред стартират и ще има изчерпателен спор, с цел да се реализира баланс сред нанасянето на вреди на властническия режим и в същото време да се сведат до най-малко вредите за локалните жители като загубата на работни места, споделят дипломати от Европейски Съюз.

В понеделник водачите на Европейски Съюз, Англия и Украйна се съгласиха да забранят на беларуските самолетни компании да влизат във въздушното им пространство. Във вторник самолетните компании от Европейски Съюз стопираха да летят над страната.

Окончателното решение за глобите на Европейски Съюз ще зависи от съдействието сред страните. Някои, изключително Германия, не са склонни да одобряват тежки наказания против цели стопански браншове заради опасения по отношение на успеваемостта им. Дали Европейски Съюз ще се оправи да реализира единомислещо решение в точния момент е под въпрос.
Гласът на опозицията
Беларуската съпротива желае блокът да забрани на фирмите от Европейски Съюз да сътрудничат с към 20 държавни предприятия, в това число най-големия производител на калиев карбонат, Belaruskali, компанията за произвеждане на тор Grodno Azot, както и главната петролна група Belneftekhim и няколко банки. Държавните промишлености са основен валутен източник за режима на Лукашенко. Belneftekhim е осъществил 4.2 милиарда $ от доходи от експорт през миналата година. Belaruskali, която държи към 20% от международния пазар на калий, е направила продажби за над 2.4 милиарда $ в чужбина през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР