Брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 6.2%

...
Брутният вътрешен продукт на България ще се свие с 6.2%
Коментари Харесай

Световната банка очаква двойно по-голям спад в икономиката ни, отколкото прогнозира Горанов

Брутният вътрешен артикул на България ще се свие с 6.2% през тази година поради следствията от разпространяването на ковид , се показва в последния отчет на Световната банка, съобщи bloombergtv.bg.
Това е много повече от плануваният най-лош сюжет за стопанската система ни от финансовия министър на България Владислав Горанов.
" Най-негативният сюжет е спад на стопанската система с 3% през 2020 година, като възобновяване на заетостта чакаме да стартира в края на годината ", съобщи в края на март министърът.
Очакванията са през 2021 година стопанската система на страната да стартира да се възвръща от ударите на пандемията и да означи растеж от 4.3%
Световната стопанска система ще регистрира най-големия си спад от края на Втората международна война през тази година, като брутният вътрешен артикул на разрастващите се страни ще се свие за първи от над шест десетилетия поради пандемията от ковид. Това ще докара до доста намаление на приходите на потребителите и милиони хора ще изпаднат в беднотия, оповестява Bloomberg, като цитира прогнозата на Световната банка.
Световният БВП евентуално ще се свие с 5.2% през 2020 година, предвиждат от основаната във Вашингтон интернационална организация. Развиващите се стопански системи ще се свият приблизително с 2.5%, което е най-лошото им показване, откогато се събират данни от 1960 година
Брутният вътрешен продукт на глава от популацията ще се свие допълнително от 90% от страните, което е най-големият дял от 1870 година насам. „ Ако този сюжет се случи, сред 70 и 100 млн. души ще изпаднат в последна беднотия, означават от Световната банка “, разяснява Джейла Пазарбазиоглу, вицепрезидент по обективен напредък в институцията.
Това би било четвъртата най-тежка криза през последните 150 години след тези през 1914 година, 1930 година и 1946 година
„ Това е първата криза от 1870 година насам, която е провокирана напълно от пандемия. А като се има поради несигурността към обстановката, понижаването на прогнозата в бъдеще е доста евентуално “, изяснява Пазарбазиоглу.
Развитите стопански системи ще отчетат спад на брутния си вътрешен артикул от 7% през тази година, като най-голямо ще е понижаването в еврозоната – 9.1%, прецизират от институцията.
Развиващите се стопански системи, които имат лимитирано опазване на здравето и са мощно подвластни от задгранично финансиране и интернационалната търговия, както и от износа на артикули и туризма, ще претърпят най-тежките удари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР