Бругас. Най-старото и престижно училище за изкуство в България -

...
Бругас. Най-старото и престижно училище за изкуство в България -
Коментари Харесай

Бургас: Филиалът на Националната художествена академия откри академичната година

Бругас. Най-старото и влиятелно учебно заведение за изкуство в България - Националната художествена академия, публично откри академичната година в новия си филиал в Бургас. Събитието е нова страница в 122-годишната история на висшето учебно заведение. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас.
" Откриването на филиала в Бургас е разумна стъпка в актуалното развиване на висшето учебно заведение, което утвърждава лидерското му място в просветителната система на страната. Избрахме Бургас, тъй като той е най-важният транспортен, икономически, административен и образован център на Югоизточна България. Със своите университети, учебни заведения, многочислени галерии, музеи, спектакъл и опера градът се е утвърдил като привлекателно, просветително, културно и туристическо средище от народен и европейски мащаб ", посочи ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев. Той добави, че това е значима стъпка към повишение на качеството на образованието и издигането му на европейско равнище.
Кметът Димитър Николов съобщи, че през последните две години Община Бургас е извървяла извънредно сложен път за откриването на филиал на висшето учебно заведение.
" През годините, в които съм кмет на Бургас, съм се занимавал с доста и разнообразни планове, само че откриването на висше образователно заведение се оказа извънредно сложна и комплицирана задача. Сега, осмисляйки целия този път, който извървяхме, осъзнах, че по този начин би трябвало да бъде. Трябва да се мине през доста трудности, с цел да се подложи на инспекция и най-малката детайлност. Благодаря на всички тези хора, които помогнаха всичко това да се случи ", добави кметът Николов.
Той връчи на управлението само че Академията плакет " Свети Николай Чудотворец " и почетна книга, в която да се събират значими послания и бележки от летописа на висшето учебно заведение. Димитър Николов пожела на преподавателите и студентите сполучлив старт на академичната година и в най-скоро време да се приказва за разширението на образователната база.
През тази година образованието си във филиала стартират 42-ма студенти по специалностите " Живопис ", " Стенопис ", " Графика ", " Книга, илюстрация, печатна графика ", " Плакат и образна връзка ", " Рекламен дизайн ", " Мода " и магистърска стратегия " Арттерапия ". В образователните стратегии на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите " Рисуване " и " Изкуствознание ". При откриването на академичната година първокурсниците получиха и своите студентски книжки.
Лекционните зали и ателиетата, в които ще се образоват студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената постройка на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище. Община Бургас със лични средства направи реорганизация и преустрояване на образователните стаи, с цел да дават отговор на нужните условия.
Разположението на филиала и близостта му до морето основава условия за прелестна креативна атмосфера, която ще оказва помощ на студентите да развиват артистичните си качества.
На церемонията участваха още бургаските депутати Диана Саватева и Ася Пеева, регионалният шеф Вълчо Чолаков, зам.-кметът Йорданка Ананиева, изпълнителният шеф на Пристанище - Бургас Диян Димов, общински съветници, художници и хора на изкуството от морския град.
След формалната част по разкриване на академичната година преподавателите от бургаския филиал на НХА показаха галерия със свои произведения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР