Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години поне

...
Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години поне
Коментари Харесай

Мигрантите, влезли в Европа, са 3 пъти повече от официално признатото, очакват се още 6 милиона души

Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години най-малко три пъти надвишава формалните данни, политическата уместност затруднява статистиките. Това разгласи Георги Савов от Центъра за проучване на защитата и сигурността във връзка проучване на тематика „ Миграцията в Европа - огромното разминаване сред политици и жители ", предава „ Фокус ".

Той уточни главните направления, които са употребявали мигрантите през 2017 година - първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и така наречен западен кулоар - от западната част на Северна Африка към Испания.

„ За предходната година има доста понижаване на броя бежанци в България. Нелегално влезлите в страната са три пъти повече от хванатите на граница.От началото на тази година по информация на Министерство на вътрешните работи към този момент не са три пъти повече, а два пъти. Относително дребен % от бежанците са сирийци, множеството са от Ирак и Афганистан. Общият брой на мигрантите - през 2015 година е към 102 хиляди души, които са били регистрирани, само че това не са единствено бежанци, а и хора, които са пристигнали „ общоприетоо " - руснаци, жители на Европейски Съюз и други ", сподели още Савов и уточни, че над 150 хиляди мигранти обитават в България към 2017 година, което е с 51% повече от броя им през 2015 година

„ Броят на влезлите бежанци в Европа най-малко три пъти надвишава формалните данни - не може да се откри кой къде се намира. Само за Германия това са едни 200 хиляди души, които те не знаят къде са. Проблем е и установяването на личността на тези мигранти - образец мога да дам с един подобен мигрант в Германия, който имаше 19 самоличности. В Швейцария да вземем за пример могат да потвърдят самоличността единствено на 10% от влезлите, като главните аргументи за това са от политическо естество - така наречен политическа уместност затруднява конкретиката в статистиките ", разяснява той.

Савов посочи, че преобладаващото болшинство от мигранти са мюсюлмани.

„ Това са най-вече млади мъже, идващи от страни с спорове - 76% са мюсюлмани, проповядващи радикално друг ислям от тези в България. Германско проучване сочи, че огромен % от тях са претърпели домашно принуждение - среда, която съгласно психолозите води до асоциално държание в Европа, кара ги да се опълчват на приемащото ги общество и да преобладават над него. Голяма част от тях вземат участие в терористичните актове в Европа ", сподели той.

Савов уточни и главните правила при миграцията - границите не важат, лъжата е изцяло разрешена, законите не е належащо да се съблюдават, прецизно условие да се съблюдават правата им.

В същото време ръководителят на Центъра за проучване на защитата и сигурността и някогашен министър на отбараната Ангел Найденов разгласи, че се чака още над 6 млн. бежанци да влязат в Европа от Турция и Северна Африка и по време на председателството ни се чака да се откри решение за това.

„ Mиграцията е тематика, която не слиза от екраните и от страниците и към този момент шеста година притегля внимание. Нашето проучване не се занимава с миграцията в границите на Европейски Съюз, а с бежанските потоци към европейските страни - тематика, която породи доста напрежение и сътвори нови разграничителни линии в Европа. Има най-малко три аргументи, които ни накараха да се занимаваме с това. Първата е Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, в границите на което се чака да се откри решение на рецесията с бежанците и излаз на разногласието, в който попаднаха страните членки. Очакванията са до края на юни да бъдат прегледани предложенията за промени в Дъблинските съглашения, а до края на март да бъдат задействани спомагателни сили и да се прегледат другите механизми за отбрана ", сподели още Найденов.

Като втора причина той уточни полемиката в Европа по тази тематика, която се намира в своя пиков миг.

„ От една страна, имаме настоящ механизъм, според който според от броя на популацията в съответните страни би трябвало да бъдат разпределени избран брой бежанци. Тази система обаче не работи. Например от 180 хиляди бежанци, намиращи се в Италия и Гърция, едвам 32 хиляди са разпределени по тази система за предходната година - става дума за към 17%. Едновременно с това системата за изгонване също не работи с темповете, които да дават някакво задоволство ", сподели още Найденов и уточни, че едвам 37% от бежанците, подлежащи на изгонване през 2017 година, са били екстрадирани.

„ Страните от Вишеградската четворка са изрично срещу системата за систематизиране на бежанците. Затова в края на своето председателство Естония предложи компромисен вид - систематизиране на бежанците освен съгласно броя на популацията на приемащата страна и според от нейните стопански благоприятни условия ", сподели още той и уточни, че България в този момент би трябвало да има дейната роля на търсеща и предлагаща вероятни решения, в това число и в опит да помири и балансира другите позиции на страните.

„ На трето място, тематиката продължава да бъде едно от главните провокации към политиката на Европейски Съюз и към сигурността на страните. И това няма скоро да отшуми. Твърди се че над 6 млн. са бежанците евентуални емигранти към страните от Европейски Съюз от Турция и от Северна Африка - като от Северна Африка са цели 2 млн., от които единствено 800 хиляди са от Либия ", сподели още Найденов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР