Броят на висящите производства срещу България за нарушение при прилагането

...
Броят на висящите производства срещу България за нарушение при прилагането
Коментари Харесай

Висящите производства срещу България за нарушаване правото на ЕС рязко са се увеличили

Броят на висящите производства против България за нарушаване при използването на правото на Европейски Съюз внезапно се е нараснал предходната година и е достигнал най-високото ниво от 2012 година насам. Това показва в годишния си отчет Европейската комисия, осведоми Българска телеграфна агенция.

Комисията изяснява това със доста по-високия брой на висящите в края на 2016 година производства против България за несвоевременно използване на европейското законодателство.

След като беше внезапно повишен през 2015 година, броят на новите тъжби против България понижа леко през миналата година, се показва в документа.

Към края на 2016 година против България има 55 висящи производства за несвоевременно въвеждане на нормите на Европейски Съюз в българското законодателство. През предходната година против България са били формирани 32 нови производства за нарушавания. Новообразуваните предварителни преписки през 2016 година против България са 28, а новите производства за несвоевременно използване на правото на Европейски Съюз - 27, сочи документът.

Прилагането на правото на Европейски Съюз е от значително значение за постигането на изгодите от политиките за жителите и предприятията, разяснява комисията. Често, когато на напред във времето излизат въпроси, като да вземем за пример нездравословните газове от колите, противозаконните сметища или сигурността и сигурността на транспортите, казусът не е в неналичието на законодателство на Европейски Съюз, а по-скоро това, че то не се ползва от страните. Миналата година комисията е почнала 986 нови производства посредством изпращане на публични уведомителни писма и е издала 292 стимулирани мнения за страните в Европейски Съюз.

В края на 2016 година са били открити 1 657 производства за несъблюдение, което съставлява нарастване с 21 %, спрямо миналата година. Броят на новите случаи на късно използване на европейското законодателство е повишен с 56 на 100 - от 543 през 2015 година, на 847 през предходната година.

Съдът на Европейски Съюз е постановил 28 решения, като над 80 % от тях са били в интерес на Европейска комисия

Големият брой процедури за нарушавания, който през 2016 година доближи върховата си точка от последните пет години, буди съществено безпокойствие, се показва в заключенията на отчета. Неизпълнението на задължението за навреме използване на законодателството на Европейски Съюз лишава жителите и предприятията от полагащите им се изгоди. Задачата по осъществяването и използването на законодателството на Европейски Съюз се споделя от страните в Общността.

Комисията декларира, че ще проверява нарушавания на правото на Европейски Съюз с производства за определяне на несъблюдение на отговорности. Занапред Европейска комисия ще стартира процедури за нарушаване, без да разчита на механизма за предварителни инспекции, в случай че това е потребно в съответния случай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР