Броят на умишлените убийства по света е нараснал до рекордно

...
Броят на умишлените убийства по света е нараснал до рекордно
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Стресът от COVID отключи рекорден брой убийства по света през 2021 г.

Броят на умишлените убийства по света е повишен до рекордно високи стойности през 2021 година Сред аргументите за това са стресът и натискът върху стопанската система от блокирането заради Коронавирус. Това се споделя в отчет на Организация на обединените нации, представен от " Ройтерс ".

Около 458 000 души са били убити съзнателно, което е повече от 400 000 до 450 000, регистрирани всяка година, откогато откривателите започнаха да събират данни през 2000 година, написа в Глобалното проучване на убийствата на Службата на Организация на обединените нации за опиати и престъпност (UNODC), оповестява Българска телеграфна агенция.

Проучването регистрира убийствата на едно лице от друго, които са били умишлени и противозаконни. Ескалация на бандитското или политическото принуждение в Еквадор, Мианма и други страни способства за това, се споделя в изследването.

Но последствията от локдауните, когато хората са затворени в продължение на дълги интервали от време, също са дали своето отражение.

" Осезателният скок на убийствата през 2021 година може да се дължи частично на икономическите последствия от обвързваните с Коронавирус ограничавания ", се споделя в отчета.

Първоначално възбраните, които се разпространиха в целия свят от 2020 година може да са понижили броя на убийствата, защото евентуалните убийци значително остават изолирани и имат контакт единствено с хората в същото домакинство, се споделя в изследването.

Но " в по-дългосрочен проект отрицателните обществени и стопански последствия от затварянето в домове, които могат да включват нараснал стрес и тревога, безработица или загуба на приходи, може да се чака да повлияят на трендовете в броя на убийствата, като основат среда на " напрежение ", която подтиква хората да правят закононарушения ", се споделя в отчета.

В Колумбия през март 2020 година бяха въведени строги ограничения за локдаун, което докара до внезапен, само че временен спад на броя на убийствата, показват откривателите. Това е последвано от внезапен скок през 2021 година

Като цяло страните в Северна и Южна Америка не престават да имат най-голям % на убийства измежду петте световни района - повече от шест пъти повече от този в Европа, който е най-нисък.

През 2021 година осем от десетте страни с най-голям % на убийства са в Латинска Америка и Карибския басейн, се споделя в отчета, акцентирайки фактори като незаконните групи, които се борят за надзор над пазари, слабото господство на закона и общественото неравноправие.

Хондурас, Ямайка, Тринидад и Тобаго и Мексико са измежду тези с най-голям брой убийства. Двете страни в топ 10 отвън Латинска Америка и Карибския басейн са Мианмар и Южна Африка.

В Еквадор държавното управление упрекна за внезапното нарастване на броя на убийствата наркобандите, които употребяват страната като директен пункт по пътя към Съединени американски щати и Европа.

В Мианма, след свалянето на определеното държавно управление на Аун Сан Су Чжи през февруари 2021 година, военната хунта срещна устойчива опозиция в провинцията от страна на милиции, съюзени с това държавно управление. В отчет на Организация на обединените нации от 2022 година се показва, че армията е направила всеобщи убийства и е работила против цивилни жители.

Военните на Мианма обявиха, че са длъжни да подсигуряват мира и сигурност. Те отхвърлят да са осъществявани жестокости и упрекват " терористите " за причиняването на вълнения.

Проучването на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността (UNODC) за убийствата, което се разгласява на всеки четири до пет години, проучва развиването до 2021 година, защото това е последната година с цялостен набор от данни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР