Броят на украинските бежанци от началото на руската инвазия в

...
Броят на украинските бежанци от началото на руската инвазия в
Коментари Харесай

5 милиона души са напуснали Украйна от началото на войната

Броят на украинските бежанци от началото на съветската инвазия в Украйна се доближава до 5 милиона, заяви на уеб страницата си Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, представен от УНИАН, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Организация на обединените нации към 14 април 4 796 245 украинци са напуснали страната. Тези данни не включват украинците, които влизат в прилежащи страни и се връщат вкъщи. „ Сред тези, които са напуснали Украйна, има и лица с двойно поданство “, отбелязва комисариатът.

По-голямата част от тях са влезнали в страни от шенгенското пространство като Унгария, Полша и Словакия. Заради неналичието на гранични инспекции сред европейските страни обаче няма точна информация за тяхното по-нататъшно напредване. В Полша са влезнали 2,7 милиона украинци, в Румъния съвсем 727 хиляди, в Унгария 447 хиляди, в Молдова – 419 хиляди. Още 329 хиляди са пристигнали в Словакия. Статистиката на Организация на обединените нации включва и данни от държавните управления на Русия и Беларус, които оповестяват че в тези страни са влезнали надлежно 484 хиляди и 22 хиляди бежанци.

Освен това Организация на обединените нации оповестява, че сред 18 и 23 февруари 105 хиляди души са напуснали областите Донецк и Луганск и са отишли в Русия. В първите дни след началото на съветската инвазия към 1,3 милиона души са напуснали Украйна, сочат данните на Организация на обединените нации. За първия месец на нашествието техният брой доближи 3,8 милиона души. Още тогава Организация на обединените нации съобщи, че това е най-бързо разрастващата се бежанска рецесия след Втората международна война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР