Броят на убитите по време репресиите срещу продемократичните протести в

...
Броят на убитите по време репресиите срещу продемократичните протести в
Коментари Харесай

Броят на жертвите от репресиите в Судан се увеличи до 60 души

Броят на убитите по време репресиите против продемократичните митинги в суданската столица Хартум се е повишил до 60, споделя опозиционна група, представена от Би Би Си. Съобщава се, че членове на рискова паравоенна група бродят по улиците, атакувайки цивилни.

Насилието стартира, когато войските на Преходния боен съвет (ТМС) откриха огън по невъоръжени протестиращи в понеделник.

Военните са изправени пред интернационално наказание за нападението. Опитът на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да осъди насилието бе блокиран във вторник от Китай, подсилен от Русия.

Какво се случва в Судан?

Демонстрантите заемаха площада пред военния щаб от 6 април, дни преди президентът Омар ал Башир да бъде свален след 30 години власт. Техните представители преговаряха с ТМС и се договориха за тригодишен преход, който ще докара до избори. Мирът обаче цареше до понеделник, когато силите за сигурност нахлуха на мирния митинг, с цел да разпилян стачкуващите. Във вторник ТМС разгласи, че договарянията с протестиращите са завършили, всички предходни съглашения са анулирани, а изборите ще бъдат извършени в границите на девет месеца. От другата страна твърдяха, че е нужен по-дълъг интервал, с цел да се подсигуряват почтени избори и да се отстрани политическата мрежа, обвързвана с предходното държавно управление.

Твърди се, че огромна част от Хартум е под протекция, само че очевидци описват, че протестиращите са се отдръпнали в жилищни региони, където са построили барикади и изгарят и гуми.

Живеят ли жителите в боязън?

Централният комитет на суданските лекари по-рано в сряда разгласи посредством Facebook, че жертвите са 40 души, само че по-късно актуализира информацията - те към този момент са 60.

Организаторите на митингите и Асоциацията на експертите от Судан (SPA) упрекнаха ТМС в осъществяването на " кръвопролитие " и приканиха своите поддръжници да продължат да стачкуват спокойно.

Жител на Хартум, поискал анонимност, споделя за Би Би Си, че хората живеят в боязън, защото се популяризират известия за жестокости. " Стигнахме до точката, в която даже не можем да излезем от домовете си, тъй като се опасяваме да не ни пребият или да не бъдем убити от силите за сигурност ", споделя той, като споделя същински истории за екзекуция на поданици.

Друг гражданин, който също е поискал да остане неизвестен, споделя по какъв начин самият той е бил изведен от колата си и е бил удрян по главата.

По улиците на Омдурман, вторият по величина град в Судан, тъкмо против река Нил от Хартум, има доста въоръжени военни.

Жена, наречена Сулайма, декларира, че военните са „ плъзнали на всички места в Хартум ”. По думите ѝ те заплашват хората в близките квартали, употребяват муниции и е цялостен безпорядък. „ Не се усещаме в сигурност и нямаме доверие в силите за сигурност ”, споделя тя.

Какво стана в Организация на обединените нации?

Обединеното кралство и Германия разпространиха план на изказване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в който осъдиха гибелта на цивилни и приканиха военните и стачкуващите на Судан да " продължат да работят дружно " за намиране на решение.

Китай отхвърли текста и Русия съобщи, че Съветът първо би трябвало да изчака отговор от Африканския съюз.

След като ходът беше блокиран, осем европейски страни издадоха лична взаимна декларация, в която осъдиха офанзивите " от суданските служби за сигурност против цивилни " и приканиха за прекачване на властта на цивилно държавно управление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР