Броят на туристите в Европа се увеличава постоянно след края

...
Броят на туристите в Европа се увеличава постоянно след края
Коментари Харесай

Популярни дестинации ще посрещнат тази година туристите със солени такси

Броят на туристите в Европа се усилва непрекъснато след края на пандемията и през това лято се чака доста да надвиши предпандемичните равнища. Резервациите за полети с нискотарифни самолетни компании на Стария континент се усилва с по 10 % годишно от 2010 година насам. През 2019 година са осъществени 500 милиона, а през тази година броят им може да надвиши 800 милиона, показват анализатори на авиационната промишленост.

Най-големите онлайн платформи за резервации на нощувки в хотели, жилища или къщи, като " Букинг " (Booking), " Експидиа груп " (Expedia Group), " ТрипАдвайзър " (TripAdvisor) и " Еърбиенби " (Airbnb), регистрират внезапно повишаване на броя на своите клиенти. Оказва се, че туристите, които посещават някои от най-известните градове в Европа, са доста повече от локалните поданици.

На този декор локалните управляващи в редица известни европейски дестинации - от Париж и Венеция до Амстердам и Атина, се пробват да вкарат ограничения, с които да лимитират неудобствата за жителите им, създавани от туристическия напор. 

Те обаче са принудени да намерят баланс, тъй че да не отхвърлен туристите, които са значим източник на доходи, а с помощта на тях съществуват значително работни места. 

Въпреки това в редица известни дестинации към този момент покачват туристическите такси или вкарват възнаграждение за достъпа до някои забележителности.  

Пример за това е храмът " Света София " в турския мегаполис Истанбул. От януари чужденците, които желаят да го посетят, би трябвало да заплащат входна такса в размер на 25 евро. 

Във Венеция от тази пролет се вкарва такса " вход " за туристите, които посещават историческата част на фамозния италиански град, без да преспиват. Мярката влиза в действие от 25 април. До 14 юли, когато продължава така наречен " пилотна фаза ", тя ще бъде прилагана през уикендите като се изключи началото на юни.

Желаещите да посетят Венеция сред 08:30 ч. и 16:00 ч. локално време ще би трябвало да заплатят 5 евро и да получат QR код. Той ще бъде проверяван на специфични входни пунктове в града, през които туристите ще имат право да влизат в историческата част на града.

Мярката има за цел да контролира напора на туристи в града по време на празничните дни напролет, както и през летните уикенди, оповестиха по-рано представители на локалната власт.

От своя страна управляващите в Париж съвсем устроиха туристическата такса, която се заплаща при престой в хотел или в друго място за настаняване. Тя варира сред 0,25 евро и 14,95 евро. Таксите се разграничават според от категорията на местата за настаняване и от региона, в който се намират.

Властите в друга притегателна европейска дестинация за туристите - нидерландският град Амстердам, ограничиха с 30 на 100 броя на лицензите, които притежателите на заведения за хранене и развлечения би трябвало да имат, с цел да могат да работят. 

Членовете на градския съвет взеха решение терминалът за круизни кораби да бъде изместен отвън историческия център на Амстердам. Това е следващата мярка за ограничение на напора от туристи, задръстващи тесните, павирани улици на града, показва Асошиейтед прес.

Същевременно локалните управляващи покачиха туристическия налог в Амстердам от 7 на 100 на 12,5 на 100 от цената на нощувката. Това е най-високата ставка на туристическата такса в цяла Европа, отбелязва " Гардиън ". 

В Гърция от началото на тази година е в действие нова " екологична такса ", която туристите заплащат. Местните управляващи оповестиха, че тя заменя туристическия налог за настаняване. Новата такса се заплаща от клиентите на хотели в южната ни съседка, както и от наемателите на жилища или стаи, предлагани да вземем за пример посредством онлайн резервационните платформи. 

Таксата на посетител в някои от 5-звездните хотели в Гърция може да доближи до 10 евро на нощувка. 

Пример за сложни и ненапълно непопулярни решения, които би трябвало да вземат локалните управляващи в известни туристически дестинации, е обстановката в Севиля.

Една от най-големите забележителности на този испански град е площадът " Испания " (Пласа де Еспаня - Plaza de España). Той е издигнат за Иберо-американското ревю през 1929 година Площадът е заобиколен отчасти от постройка с арки и с две ъглови кули, която е проектирана в неомавритански жанр. Комплексът е декориран с цветни керамични плочки, които са присъщи за Севиля. В центъра на площад " Испания " е построен шадраван, който е заобиколен от канал. Над него се издигат няколко охолно декорирани мостчета. 

Площад " Испания " е център на редица събития - концерти, фешън ревюта и театрални пиеси. Той притегля хиляди туристи всеки ден. След като беше употребен като фон при фотосите на един от филмите от поредицата " Междузвездни войни ", той стана известен в целия свят.

На този декор локалните управляващи в Севиля възнамеряват скоро да вкарат входна такса за достъп до площада, защото съгласно тях напорът от туристи нанася вреди на тази архитектурна забележителност. Приходите от таксата ще бъдат вложени в поддръжката му.

" Планираме да ограничим свободния достъп до " Пласа де Еспаня " и да таксуваме туристите, които желаят да го посетят. Така ще предпазим площада от вреди. Събраните средства ще бъдат употребявани за неговата поддръжка ".

Това разгласи в края на февруари посредством обществената мрежа " Екс " (X, някогашна " Туитър " - Twitter) кметът на Севиля Хосе Луис Санс. Той разгласява и видео с фрагменти от площад " Испания ", на което се виждат счупени или изчезнали плочки, както и развалени фасади на здания.  

Хосе Луис Санс уточни още, че жителите на града и на самостоятелната испанска област Андалусия, чийто районен център е Севиля, няма да заплащат, в случай че желаят да посетят площада.

Този проект обаче провокира остри реакции в цяла Испания. 

" Никой не би си помислил да затвори площад " Сан Марко " във Венеция или " Пласа майор " в Мадрид ", отбелязва Антонио Муньос, представен от ДПА. Той е представител на групата съветници от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) в общинския съвет на Севиля.  

Муньос показва, че налагането на туристическа такса върху нощувките в хотелите и другите места за настаняване в Севиля би имало по-голям смисъл. На същото мнение са и редица него съграждани. 

" Масовият туризъм унищожава нашия град ", показва един от локалните поданици, представен от английското издание " Гардиън ".

Градските управляващи в Севиля към момента не са показали размера на възможната такса, която възнамеряват да вкарат за туристите. При население от към 700 000 души градът посреща над 3 милиона туристи годишно, което го прави една от най-посещаваните дестинации в Испания. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР