Броят на протестиращите в Беларус, задържани от правоприлагащите органи, надхвърли

...
Броят на протестиращите в Беларус, задържани от правоприлагащите органи, надхвърли
Коментари Харесай

В Беларус почерня от протестиращи, над 700 - арестувани

Броят на протестиращите в Беларус, арестувани от правоприлагащите органи, надвиши 700 души. Това заяви правозащитният център "Весна.

Към 20:00 ч. описът на арестуваните, оповестен на уеб страницата на правозащитния център, включва 722 души. Повечето от тях са арестувани в Минск, само че описът включва и поданици на Брест, Бобруйск, Витебск, Гродно, Новополцк, Могилев и други градове на републиката.

Днес беларуските сили за сигурност направиха всеобщи арести на площад „ Промяна “ в Минск, където протестиращи от разнообразни елементи на белоруската столица се събраха, с цел да почетат паметта на 31-годишния гражданин на Минск Роман Бондаренко, умрял на 12 ноември.

От няколко месеца в Беларус се организират всеобщи митинги на несъгласни с резултатите от президентските избори, състояли се на 9 август. Според ЦИК настоящият президент Александър Лукашенко ги е спечелил с 80,1% от гласовете.

Второ място е заела Светлана Тихановская с 10,12% от гласовете. Тя не призна тези резултати и напусна страната.

Опозиционният координационен съвет, основан в републиката, приканва за продължение на митингите, а от управляващите упорстват да спрат противозаконните дейности. Най-масовите шествия протичат в Минск и някои други градове през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР