Броят на преминаващите мигранти скочи до почти рекордни нива, тествайки граничната стратегия на Байдън

...
Вашингтон — Броят на мигрантите, задържани от американските имиграционни агенти
Коментари Харесай

Вашингтон — Броят на мигрантите, задържани от американските имиграционни агенти след нелегално преминаване на южната граница, скочи до почти рекордни нива през септември, което представлява сериозен тест за миграционната стратегия на администрацията на Байдън, показват непубликувани федерални данни, получени от CBS News.

Гранични патрули задържаха приблизително 140 000 мигранти, прекосили границата между САЩ и Мексико без разрешение през първите 20 дни на септември, средно около 6900 всеки ден, според вътрешни данни на агенцията. Това представлява 60% увеличение от среднодневните 4300 през юли.

Агенцията е на път да регистрира повече от 210 000 задържания на мигранти този месец, което би било най-високото ниво от декември и май 2022 г., когато Граничният патрул съобщи за над 220 000 задържания, текущите месечни върхове за всички времена. През тези рекордни месеци Граничният патрул задържа повече от 7 000 мигранти всеки ден, средното ниво за септември е близо до съвпадението.

временно разделиха деца на 8-годишна възраст от техните родители, позовавайки се на опасения за пренаселеността в съоръжението, назначен от федералния съд инспектор.

В граничните градове на Тексас Ел Пасо и Игъл Пас федералните гранични служители са спрели обработката на търговски камиони и превозни средства на някои международни мостове, така че служителите на агенцията могат да бъдат пренасочени да помогнат обработват мигранти. Кметът на Ийгъл Пас тази седмица издаде декларация за бедствие, цитирайки ежедневното пристигане на хиляди мигранти в малкия град.

В сряда администрацията на Байдън обяви, че Пентагонът е одобрил план за изпращане на допълнителни 800 активни войски до южната граница, за да осигурят логистична подкрепа на граничния патрул. Приблизително 2500 войници вече са разположени там, изпълнявайки оперативни задачи, а не арестувайки мигранти.

Администрацията също така каза, че ще увеличи депортирането на мигранти, включително чрез разширяване на програма за бързо извеждане на семейства, която изисква ръководителите на домакинствата да спазват полицейския час у дома вечер и да носят монитор на глезена, докато служителите определят дали могат да отговарят на изискванията за убежище.

От края на дял 42 през май САЩ са депортирали или върнали 253 000 мигранти на над 150 страни, включително 36 000 родители и деца, обработени като семейства, съобщи Министерството на вътрешната сигурност в сряда. През същия период от време през 2019 г. отделът каза, че е извършил 180 000 депортации и връщания.

Въздействието върху градовете

Напливът от незаконни пресичания също е засегнал големите градове в северната САЩ, главно Ню Йорк, който от месеци се бори да приюти десетки хиляди бедни мигранти, нуждаещи се от подслон. Градът създаде приюти за мигранти в над 200 хотела, палатки и други съоръжения, но редовно изискваше увеличаване на федералните средства и подкрепа.

В сряда администрацията на Байдън удовлетвори отдавнашна молба от Ню Йорк и други градове, приемащи търсещи убежище, предлагащи на почти половин милион венецулски мигранти възможност да работят и живеят законно в САЩ по програмата за временен защитен статут. Само венецуелци, които са пристигнали в САЩ преди края на юли, ще отговарят на изискванията за разрешителни за работа и защити при депортиране.

Въпреки че има крайна дата за програмата TPS за венецуелци 31 юли, някои правителствени служители отдавна се страхуват, че че разширяването на политиката рискува да насърчи повече мигранти да влязат нелегално в САЩ, дори ако те не отговарят на условията за облекчение на хартия, поради дезинформация от контрабандисти.

В скорошно интервю бившият началник на граничния патрул Родни Скот , който напусна агенцията след няколко месеца в администрацията на Байдън, каза, че скокът на незаконните пресичания това лято произтича от това, че САЩ освобождават голям брой мигранти в страната със съдебни дела, които обикновено отнемат години за завършване. Мигрантите, които са освободени, каза Скот, могат да кажат на семейството и приятелите си в родните си страни, че има по-големи шансове да бъдат освободени в САЩ и да останат в страната с години, ако преминат границата незаконно.

Байдън представители на администрацията казаха, че високите нива на миграция се дължат главно на ужасните условия в страни като Куба, Никарагуа и Венецуела, където милиони граждани бягат от икономическо бедствие и политически сътресения през последните години, най-вече за да се заселят в други южноамерикански нации като Колумбия .

По време на брифинг в сряда високопоставен служител на DHS също обвини контрабандистите за неотдавнашното увеличение на миграцията, като каза, че те „разпространяват слухове“, които „карат хората да преминават“ незаконно в САЩ.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР