Броят на популистките лидери по света е спаднал до 20-годишно

...
Броят на популистките лидери по света е спаднал до 20-годишно
Коментари Харесай

Guardian: Популизмът по света е в упадък

Броят на популистките водачи по света е понижен до 20-годишно дъно след поредност от победи на прогресивните и центристките партии през последната година, сочи разбор на Института " Тони Блеър ", съгласно който броят на хората, живеещи под популистко ръководство, е намалял с 800 000 души за две години.

В проучването се твърди, че 2023 година може да се окаже също толкоз решаваща за популизма, защото в Турция и Полша ще се проведат решаващи избори, написа „ Гардиън “. Тези два вота могат да доведат до рухването на две от най-влиятелните популистки държавни управления в света, като това може да наложи разграничените опозиционни партии и в двете страни да образуват по-ясни съдружни стратегии, в сравнение с са съумели до момента.

От популистите, които изгубиха властта, бразилецът Жаир Болсонаро и словенският водач Янез Янша бяха победени на относително близки по резултати избори през 2022 година, а Родриго Дутерте от Филипините беше стеснен до един мандат и не можа да се кандидатира за преизбиране. В Шри Ланка Готабайа Раджапакса беше изпъден от поста си от митинги.
Родриго Дутерте
В отчета се показва, че при започване на 2023 година 1,7 милиарда души са под ръководството на популистки водач, до момента в който през 2020 година те са били 2,5 милиарда души. В него се споделя, че популизмът както вляво, по този начин и вдясно се дефинира от две изказвания - че " същинският народ " на дадена страна е вкаран в честен спор с " новобранци " и, второ, че нищо не би трябвало да лимитира волята на " същинския народ ".

В отчета се споделя, че огромна част от спада на популизма е настъпил в Латинска Америка, изключително с провалянето на Болсонаро в Бразилия, само че също по този начин и с избирането на потомство умерени леви в цяла Латинска Америка, които " се отхвърлиха от популистката изразителност и се концентрираха върху прогресивните стопански и обществени права, а не върху историческия фокус на популистката левица върху индустриалната национализация ".
Жаир Болсонаро
В отчета се отбелязва също, че на междинните избори в Съединени американски щати болшинството от претендентите, подкрепени от Доналд Тръмп, които изповядваха десен шовинизъм и тайни теории, не съумяха да бъдат определени и се показаха по-слабо от умерените.

" След като победиха няколко умерени републиканци в първичните избори в колебаещите се щати, претендентите на Тръмп по-късно изгубиха множеството от тези надпревари през ноември, което струваше на републиканците контрола над Сената и няколко губернаторски поста. Най-вече те изгубиха всички избори на щатско равнище за длъжности, свързани с администрирането на изборите в колебаещите се щати ", се споделя в отчета. " Докато Конгресът блокира напъните на Тръмп да анулира изборите през 2020 година, американските гласоподаватели блокираха напъните на неговите почитатели да управляват бъдещите избори през 2022 година "

Но отчетът предизвестява, че това проваляне на тръмписткия отвод от народна власт може да не значи дълготрайно проваляне на културния популизъм в Съединени американски щати.

Докладът дефинира популизма най-общо в три категории: културен популизъм, който има десен етнонационалистически призив; социално-икономически популизъм, който се харесва на тези отляво; и анти-естаблишмънт популизъм, който се концентрира върху офанзивите против елитите.

Дпоред отчета културният популизъм към момента има огромно въздействие в политиката на Съединени американски щати, без значение от провалянето на претендентите, подкрепени от Тръмп, и подозренията по отношение на вероятностите на някогашния президент през 2024 година, като се показват възгледите на Рон ДеСантис, който евентуално ще бъде различен основен кандидат. " Дори в случай че Тръмп загуби, културният популизъм евентуално ще остане мощен в границите на Републиканската партия ", се споделя в отчета.

В него се твърди, че останалите образци за популистки държавни управления по света (7 от общо 11) съвсем напълно включват десни културни популисти, за разлика от икономическите или антисистемните популисти.

Културно-популистките държавни управления обаче мъчно образуват ефикасни държавни управления, изключително когато са изправени пред стопански провокации или комплицирани въпроси като Ковид, твърди отчетът, като показва, че четири от тях са паднали от власт през 2022 година - в Бразилия, Филипините, Словения и Шри Ланка.

Докладчиците обаче изрично предизвестяват против преждевременните изказвания за провалянето на популизма, като показват, че през 2022 година популистите са били част от обединения, спечелили изборите в Италия, Израел и Швеция. Марин льо Пен беше победена от френския президент Еманюел Макрон, само че нейната партия се показа добре на парламентарните избори. В Обединеното кралство Консервативната партия евентуално ще се изправи пред предизвикването на популистката дясна партия " Реформаторско обединяване ", която даде обещание да издигне претенденти против всички партии. Макар че партията на Ричард Тайс надали ще завоюва място на идващите избори, тя събира към 8% от гласовете, а по-голямата част от тях ще дойдат от недоволни гласоподаватели на консерваторите. Тя би могла да има по-голям триумф, в случай че Найджъл Фарадж, който докара партията Брекзит до доста по-голяма популярност, се включи по-активно.

Институтът твърди, че антипопулистките съществени партии може да се наложи да признаят, че се нуждаят от друг антипопулистки справочник, когато са на власт, от този, който се употребява от главните партии, когато популистите са на власт. Основните партии би трябвало да имат ясна и основна лична политическа стратегия и да не се концентрират върху отрицателни акции против популистки кандидати, защото популистките кандидати постоянно ще настояват, че главните им проблеми не са задоволително прегледани от главните политики. В отчета се споделя, че главните партии би трябвало да осъзнаят, че гласоподавателите са все по-уморени от реторични излияния, които подценяват проблемите, пред които е изправена дадена страна.
Реджеп Тайип Ердоган
Авторът на отчета, Брет Майер, съобщи, че отчетът демонстрира наклонност към напредничав центризъм в редица страни.

" Това значително се дължи на триумфа на прогресивния центризъм над популизма в цяла Америка, защото прогресивните левоцентристки водачи замениха остарялата, популистка левица. Популизмът също по този начин понесе забележителен удар на междинните избори в Съединени американски щати ", сподели той.

Но ориста на популизма може да срещне провокации тази година на изборите в Полша и Турция, където държавното управление на Реджеп Тайип Ердоган е съществено застрашено.

" Към края на 2022 година Турция има най-дълбоките негативни лихвени проценти в света, поправени по отношение на инфлацията, а лирата е най-зле представящата се в разрастващите се пазари по отношение на $ ", се споделя в отчета, като се предизвестява, че турският президент е подготвен за спорове с Гърция или кюрдите, с цел да възбуди националистическа поддръжка. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР