Броят на положителните тестове за SARS-CoV-2 в България през седмицата

...
Броят на положителните тестове за SARS-CoV-2 в България през седмицата
Коментари Харесай

12,6% по-малко К19-позитивни за седмица, но броят на починалите расте: №3 сме в света след Босна и Македония

Броят на позитивните проби за SARS-CoV-2 в България през седмицата 29 януари - 5 февруари е 54043 при 61831 през предходната седмица. Това е спад от 12,6% след 5 седмици рекорден напредък, оповестява доцент Тихомир Безлов, който от самия старт на пандемията прави статистика на отражението й в нашата страна на база на формалните данни.

„ Предположението, че миналата седмица е последната с растеж поради внезапно закъснение на новите случаи (4,5%) се удостовери. Дали ще се върнем към напредък след връщането на учениците, ще забележим. Вируса доста пъти ни изненадваше. Делът на позитивните проби от всички направени също понижава: от 25,3% в миналата седмица на 23,3% тази седмица.

Това е в допълнение съображение да имаме вяра, че пикът на "омикрон вълната " е преминат.

В Европа броя на новите случаи също спада със 7%. Като има дребни изключения при страни, където случаите порастват, поради по-късното влизане в омикрон вълната.

Безлов обаче сервира и неприятните вести от статистиката:

„ Песимистичните прогнози, че омикрон разновидността, макар че е с по-ниска вирулентност и надлежно - с по-ниска смъртност, ще провокира повишение на смъртността в България, поради ниското равнище на имунизацията се удостовери, за жалост.



Починали с Ковид

Броят на умрелите в България през седмицата 29 януари - 5 февруари с диагноза SARS-CoV-2 е 607 при 485 предходната седмица.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР