Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция сред децата и

...
Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция сред децата и
Коментари Харесай

В Германия случаите на коронавирус сред децата до 15 г. са се удвоили за месец

Броят на новите случаи на коронавирусна зараза измежду децата и младежите до 15 години в Германия се е удвоил през последните четири седмици, оповестява Дойче веле.

Според наблюденията на учените от института " Роберт Кох ", точно децата играят все по-сериозна роля за разпространяването на болестта.

Особено бързо са нарастнали инфекциите във възрастовата група на децата до пет години , настояват учените. Сериозни гърмежи на болест са видяни в детските градини, а сходна наклонност се следи и след отварянето на учебните заведения. Данните демонстрират, че съществена роля в това отношение играе по-прилепчивата английска разновидност B.1.1.7.

Лотар Вилер, началник на института " Роберт Кох ", показва, че внезапното повишаване на случаите във възрастовата група до 15 години не се дължи единствено на покачвания брой проби , които се вършат в учебните заведения и детските градини, а главно на бързото разпространяване на английската разновидност.
 Проф. Петрана Чакърова: Все повече деца са с тежки COVID-пневмонии
Проф. Петрана Чакърова: Все повече деца са с тежки COVID-пневмонии

Долната възрастова граница пада...

Затова от ден на ден експерти упорстват децата и младежите също да бъдат имунизирани. Според специалистите, това би могло да се окаже значим фактор за ограничението на пандемията, защото точно децата имат огромен брой контакти. Но към този момент единствено препаратът на BioNtech/Pfizer е позволена за младежи над 16 години. Всички останали ваксини са позволени за лица над 18-годишна възраст.

В момента от BioNTech/Pfizer тестват сигурността на създадената от тях ваксина върху 2200 души на възраст сред 12 и 16 години. Преди броени дни стартира и друго изследване с деца от шест месеца до 11 години . Първите резултати от тези проучвания ще бъдат показани пред американските контролни органи до юни тази година. Целта е от началото на идната година да станат вероятни имунизациите на деца с позволените към този момент препарати.
 Pfizer тества Коронавирус ваксини на деца
Pfizer тества Коронавирус ваксини на деца

Деца на възраст от 6 месеца до 12 години към този момент са получили първа доза

Американският производител Moderna се включи в клиничните тествания през март. Ваксината на тази компания се тества на 6750 здрави деца на възраст сред шест месеца и 11 години. В друго нейно проучване вземат участие 3000 доброволци сред 12 и 17 години. Moderna счита да показа първите си резултати още преди лятото.

Британско-шведският производител AstraZeneca също чака резултати до лятото на 2021 година Тестовете започнаха през февруари - върху 300 доброволци на възраст сред 6 и 17 години.

И четвъртата позволена в Европейски Съюз ваксина против ковид - тази на американската компания Johnson & Johnson, от няколко месеца се тества върху деца над 12-годишна възраст . Засега обаче не са показани резултати.

Председателят на Постоянната имунизационна комисия в Германия Томас Мертенс счита, че до края на годината ще има ваксина и за деца . Министърът на опазването на здравето Йенс Шпан се надява това да стане факт даже още през лятото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР