Броят на непрeдизвиканите нападения от акули по света през 2022

...
Броят на непрeдизвиканите нападения от акули по света през 2022
Коментари Харесай

Нападенията от акули: Най-малко за последните 10 години


Броят на непрeдизвиканите набези от акули по света през 2022 година е бил най-ниският за последните 10 години, съобщи ДПА, като цитира данни на университета във Флорида.

Миналата година са регистрирани 57 непровокирани ухапвания. Пет от тези офанзиви са били, което е с четири по-малко по отношение на 2021 година и с пет по отношение на 2020 година

Повечето от нападенията са осъществени в Съединени американски щати - 41, в това число 16 единствено във Флорида, както и в Австралия, където са регистрирани девет.

Броят на непредизвиканите офанзиви е бил много под междинната годишна стойност от 74 от 2013 година насам. Намаляването на ухапванията през 2020 година евентуално се дължи на обвързваните с пандемията от COVID-19 ограничавания за пътешестване и затварянето на плажове.

Снимка: iStock


„ Броят на акулите в международните океани е намалял, което може също да е асъдействало...Вероятно смъртните случаи са по-малко, тъй като някои региони неотдавна вкараха строги протоколи за сигурност на плажа, изключително в Австралия “, сподели шефът на Програмата за проучване на акулите към Природонаучния музей във Флорида Гавин Нейлър.

Рискът от захапване остава извънредно невисок, като се вземе поради броят на хората, упражняващи водни действия, изясняват от университета.

Центрове за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати пресмятат, че 236 000 души умират вследствие на удавяне всяка година в страната. Само един смъртен случай от непредизвикано захапване от акула е записано там през 2022 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР