Броят на жертвите на земетресенията в Турция надхвърли 36 хиляди

...
Броят на жертвите на земетресенията в Турция надхвърли 36 хиляди
Коментари Харесай

Ден 10: Жертвите на земетресението вече са над 40 000

Броят на жертвите на земетресенията в Турция надвиши 36 хиляди души, а в Сирия над шест хиляди, с което общия брой на жертвите в двете страни е към този момент повече от 40 000. Над 105 хиляди са ранените единствено в Турция.

Въпреки, че възможностите за намиране на оживели хора фрапантно понижиха, след 212 часа беше избавена 77-годишна жена от руините в турската провинция Адъяман. Събралите се в близост родственици на дамата откровено благодариха на спасителите.

Сириец на 65 години и младо момиче също бяха извадени от руините на постройка в град Антакия, 208 часа след опустошителното земетресение. Така броят на оживелите, извадени от руините повече от седмица след най-силното земетресение в актуалната история на Турция, доближи 10 души.

Международни избавителни екипи не престават да търсят оживели под руините в турските провинции. Португалски екипи продължиха избавителните си работи в Антакия, дружно с испански екипи, подпомагани от кучешки отряд.

 
Пристигнахме тук, в Хатай, в събота и от този момент не стопираме да виждаме по какъв начин всеки ден се избавят живи хора. Така че считаме, че към момента има възможност под руините да има хора и би трябвало да продължим да търсим.
Хулиан Идалго, координатор на кучешкия отряд на пожарната в Севиля

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че избавителните работи ще продължат, до момента в който не бъде изваден и последният човек отдолу под срутените здания. По думите му към 250 000 чиновници са на терен в зоните на земетресенията. 10 000 задгранични чиновници от 82 страни сега работят в зоната на бедствието, а над 100 страни са предложили помощ.

 
Подпомагаме напъните за търсене и избавяне в Антакия в срутените здания. Започнахме посредством съгласуваност с турското посолство, което изиска помощ в поддръжка на турския народ и турското държавно управление. Те ни помолиха за помощ и ми изпратиха покана. Свързах се с локалните цивилни пожарникари от Испания и те предложиха своята поддръжка, като изпратиха четири издирвателни и избавителни кучета и техните водачи.
Карлос Херера, началник на частния португалски екип за търсене и избавяне

Десетки хиляди здания бяха разрушени или съществено развалени, което остави милиони хора без дом. Тъй като в дните след земетресението приютите се запълниха, доста хора потърсиха заслон в палатковите градчета, които бяха основани в разнообразни региони, в това число в пристанищния град Искендерун.

По думите му над 2,2 милиона души са напуснали регионите, наранени от трусовете.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР