Броят на жертвите на горските пожари на Хаваите надхвърли 100, очаква се да нарасне

...
Мобилна морга пристигна във вторник, за да помогне на служителите
Коментари Харесай

Мобилна морга пристигна във вторник, за да помогне на служителите на Хаваите, работещи усърдно за идентифицирането на останките на хора, загинали в горски пожари, които опустошиха Мауи, тъй като смъртните случаи надхвърлиха 100 и екипите засилиха търсенето на още мъртви в кварталите, превърнати в пепел.

Прав. Джош Грийн обяви, че потвърденият брой на смъртните случаи е нараснал от 99 на 101 в следобедно видео обръщение, като каза: „Сърцето ни е, че имаме такава загуба.“

Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ разположи екип от съдебни лекари , патолози и техници, заедно с маси за прегледи, рентгенови апарати и друго оборудване за идентифициране на жертвите и обработка на останки, каза Джонатан Грийн, заместник-помощник-секретар на агенцията за отговор.

„Това ще бъде много, много трудна мисия, “, каза Грийн. „И търпението ще бъде невероятно важно поради броя на жертвите.“

Седмица след като пожар разкъса историческата Лахайна, много оцелели започнаха да се местят в стотици хотелски стаи, предназначени за разселени местни жители, докато даренията на храна, лед, излята вода и други основни предмети.

Екипите, използващи трупни кучета, са претърсили около 32% от района, се казва в изявление на окръг Мауи във вторник. Губернаторът помоли за търпение, тъй като властите бяха затрупани с искания за посещение на района на изгарянето.

Идентифицирани са само три тела и се очаква служителите да започнат да оповестяват имената във вторник, според шефа на полицията в Мауи Джон Пелетие, който поднови призив за семействата с изчезнали роднини за предоставяне на ДНК проби. Досега са подадени 41 проби, се казва в изявлението на окръга, и са получени 13 ДНК профила от останките.

Губернаторът предупреди, че могат да бъдат открити още много тела. Горските пожари, някои от които все още не са напълно овладени, вече са най-смъртоносните в САЩ от повече от век. Причината им се разследва.

На въпрос от Hawaii News Now дали сред изчезналите има деца, Грийн каза във вторник: „За съжаление, да. ... Когато телата са по-малки, ние знаем, че е дете.“

Той описа някои от търсените сайтове като „твърде много за споделяне или виждане само от човешка гледна точка.“

Друг усложняващ фактор, Грийн каза, че бури с дъжд и силен вятър са прогнозирани за уикенда. Длъжностните лица обмислят дали да „изключат превантивно захранването или не за кратък период от време, защото в момента цялата инфраструктура е по-слаба.“

Седмица след началото на пожарите някои жители останаха с периодично захранване, ненадеждни мобилни телефонни услуги и несигурност къде да получите помощ. Някои хора периодично се разхождаха до морска стена, където телефонните връзки бяха най-силни, за да се обаждат. Летящ ниско край брега, едновитъл самолет използва високоговорител, за да издаде информация за това къде да вземе вода и провизии.

Виктория Марточи, която загуби бизнеса си с гмуркане и лодка, планира да пътува до складовата си единица в Кахалуи от дома си в Кахана в сряда, за да скрие документи и спомени, дадени й от приятел, чиято къща изгоря. „Това са неща, които тя грабна, единствените неща, които можеше да грабне, и аз искам да ги запазя в безопасност за нея“, каза Марточи.

Местната електроснабдителна компания вече беше изправена пред критики, че не е спряла захранването, тъй като силните ветрове блъснаха пресъхнал зона с висок риск от пожар. Не е ясно дали оборудването на електроснабдяването е изиграло някаква роля за запалването на пламъците.

Президентът и главен изпълнителен директор на Hawaiian Electric Co. Inc. Шели Кимура каза, че много фактори влияят върху решението за спиране на електрозахранването, включително въздействието върху хората, които разчитат на специализирана медицинска помощ оборудване и опасения, че спирането в зоната на пожара би извадило от строя водните помпи.

Грийн каза, че пламъците са препускали с скорост от миля (1,6 километра) всяка минута в една област, подхранвани от суха трева и задвижвани от силни ветрове от преминаващ ураган.

Огънят, който обхвана вековната Лахайна миналата седмица, унищожи почти всяка сграда в града с 13 000 жители. Пожарът е овладян на 85%, според окръга. Друг пожар, известен като пожара Upcountry, беше овладян на 60%.

Пожарът в Лахайна причини загуби на застраховано имущество за около 3,2 милиарда долара, според изчисления на Karen Clark & ​​Company, известна компания за моделиране на бедствия и риск. Това не включва щети върху незастраховано имущество. Фирмата каза, че повече от 2200 сгради са били повредени или унищожени от пламъци, като около 3000 са повредени от огън или дим или и двете.

Дори когато пламъците са се оттеглили, властите предупредиха, че токсичните странични продукти могат да останат, включително в питейната вода, след пламъците бълваха отровни изпарения. Това остави мнозина неспособни да се върнат у дома.

Червеният кръст каза, че 575 евакуирани са били разпръснати в пет приюта към понеделник. Грийн каза, че хиляди хора ще се нуждаят от жилище за поне 36 седмици. Той каза във вторник, че са предоставени около 450 хотелски стаи и 1000 Airbnb под наем.

Президентът Джо Байдън каза във вторник, че той и първата дама Джил Байдън ще посетят Хаваите „веднага щом могат“, но той не иска неговото присъствие за прекъсване на усилията за възстановяване и почистване. По време на спирка в Милуоки, за да подчертае икономическата си програма, Байдън обеща, че „всеки актив, от който се нуждаят, ще бъде там за тях.“

Повече от 3000 души са се регистрирали за федерална помощ, според Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, и този брой се очакваше да нарасне.

FEMA предостави $700 на разселените жители за покриване на разходите за храна, вода, първа помощ и медицински консумативи, в допълнение към квалифицираното покритие за загуба на домове и лична собственост.

Администрацията на Байдън търси още 12 милиарда долара за правителствения фонд за помощ при бедствия като част от молбата си за допълнително финансиране към Конгреса.

Грийн каза, че „лидерите от всички страни“ са помогнали, като са дарили над 1 милион паунда (450 000 килограма) храна, както и лед, вода, памперси и адаптирано мляко. Американските морски пехотинци, Националната гвардия на Хаваите, Инженерният корпус на армията и бреговата охрана се присъединиха към усилията за помощ и възстановяване.

Жителят на Лахайна Кекоа Лансфорд помогна за спасяването на хора, докато пламъците обхващаха града. Сега той събира истории от оцелели, надявайки се да създаде хронология на случилото се. Той има 170 имейла досега.

Сцената беше натрапчива. „Ужасно, ужасно“, каза Лансфорд във вторник. „Виждали ли сте някога ада по филмите? Така изглеждаше. Огън навсякъде. Мъртви хора.”

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР