Броят на хората, разселени от домовете си по света, се

...
Броят на хората, разселени от домовете си по света, се
Коментари Харесай

Рекордните 114 милиона души са изгонени от домовете си по света, казва ООН

Броят на хората, разселени от домовете си по света, се прави оценка на над 114 милиона, заяви Организация на обединените нации в сряда – рекордна цифра.

Основните мотори през първата половина на 2023 година бяха споровете в Украйна, Судан, Мианмар и Демократична република Конго; продължителна филантропична рецесия в Афганистан; и композиция от суша, наводнения и неустановеност в Сомалия, се споделя в изказване на ВКБООН, организацията на Организация на обединените нации за бежанците.

„ Броят на хората, разселени заради война, гонене, принуждение и нарушавания на човешките права в международен мащаб евентуално е надхвърлил 114 млн. в края на септември “, заяви организацията.

„ Фокусът на света в този момент е – с право – върху филантропичната злополука в Газа. Но в международен мащаб прекалено много спорове се развъждат или ескалират, разрушават почтени животи и изкореняват хора “, сподели шефът на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

Той упрекна неспособността на интернационалната общественост да позволи или предотврати спорове и прикани за по-добро съдействие за преустановяване на насилието и позволяване на разселените хора да се завърнат вкъщи.

Рекордни цифри

Броят на разселените хора по света скочи от 108,4 милиона души в края на предходната година до 110 милиона души в края на юни 2023 година, сподели ВКБООН в своя отчет за трендовете за средата на годината.

Говорител на ВКБООН удостовери пред AFP, че цифрата от 114 милиона в края на септември е връх, откогато организацията стартира да събира данни през 1975 година

Новата оценка предшества експлоадирането на войната сред Хамас и Израел.

Въоръжени лица от Хамас се изсипаха в Израел на 7 октомври, започвайки офанзива, която умъртви повече от 1400 души, най-вече цивилни, като в същото време отвлече повече от 220 други, съгласно израелски публични лица.

Министерството на здравеопазването в Газа, ръководено от Хамас, споделя, че ответните израелски удари са умъртвили повече от 6500 души.

Броят на хората, разселени вътрешно в Газа, се прави оценка на към 1,4 милиона, съгласно филантропичната организация на Организация на обединените нации OCHA.

Един на 73 разселен

Повече от един на 73 души по света са принудително разселени, сподели ВКБООН.

В средата на 2023 година е имало 35,8 милиона бежанци, които са избягали в чужбина, и 57 милиона вътрешно разселени лица (ВРЛ). Милиони други са търсещи леговище или се нуждаят от интернационална протекция.

Почти една трета от всички разселени хора произлизат единствено от три страни: Афганистан, Сирия и Украйна.

Страните с ниски и междинни приходи са приели 75 % от бежанците и други хора, нуждаещи се от интернационална протекция.

Държавите, приемащи най-вече бежанци, са Иран и Турция с по 3,4 милиона; Германия и Колумбия с по 2,5 милиона; и Пакистан с 2,1 милиона.

Близо половината от популацията на Сирия остава разселено в средата на 2023 година: 6,7 милиона души в страната и 6,7 милиона бежанци и търсещи леговище, като множеството са приютени в Турция.

В международен мащаб 1,6 милиона нови самостоятелни молби за леговище са подадени сред януари и юни 2023 година - най-големият брой, регистриран в миналото през първите шест месеца на дадена година.

От тях 540 600 претенции са били в Съединените щати, 150 200 в Германия и 87 100 в Испания.

„ Докато следим развиването на събитията в Газа, Судан и отвън тях, вероятността за мир и решения за бежанците и други разселени групи може да ни се коства далечна “, сподели Гранди.

„ Но не можем да се откажем. С нашите сътрудници ние ще продължи да упорства за – и да намира – решения за бежанците. "

Около 3,1 милиона души са се върнали вкъщи сред януари и юни, в това число 2,7 милиона вътрешно разселени лица.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР