Броят на хората, които са поискали евакуация от Украйна надхвърля

...
Броят на хората, които са поискали евакуация от Украйна надхвърля
Коментари Харесай

Радев: Няма пряка военна заплаха за България. Над 4000 души са поискали евакуация от Украйна

Броят на хората, които са поискали евакуация от Украйна надвишава 4000 души. Това заяви президентът Румен Радев след среща на държавните институции във връзка с военните дейности в Украйна. В нея участваха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, отраслови министри от кабинета, и членове на управленията на службите и на Българската войска. 

Приоритет номер 1 е извеждането на българите от Украйна, като ще се провеждат бази, ще се използват хотели, за да приемем този огромен брой хора, осведоми от своя страна министър председателят Кирил Петков.

" Едновременно с това работим с Министерство на вътрешните работи и ДАНС да се обработят бързо данните на хората. Готвим се и с разнообразни проекти за енергийната сигурност. Осъждаме остро дейностите на Руската федерация, това е неприемливо. България ще бъде сътрудник, от който може да се чака да приказва в един глас с НАТО и Европейски Съюз ", добави Петков. 

Президентът Радев дефинира военната интервенция на Русия в Украйна като неприемлива.  " В ход е пълномащабна стандартна интервенция на Руската федерация с всички вероятни сили и средства за нанасяне на удари по сериозни инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е безусловно неприемливо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летат бомбардировачи и да нанасят удари по прилежаща страна. Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България, само че има опасности ", добави той. 

Радев посочи, че България прави оценка рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички вероятни разновидности да няма спиране на енергийните доставки на газ, нефт, храни и артикули от първа нужда, които ни касаят. Работи по всевъзможни различни трасета за доставки. 

" Оценяваме и държавното управление продължава да прави планове за рисковете, касаещи морските и въздушни пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото ни. Ще се търсят всички вероятни разновидности, с цел да няма спиране в енергийните доставки на газ, изключително значимо на нефт, храни и всички артикули от първа нужда, обобщи още срещата президентът. В ход са и действия, които да защитят България във връзка с киберсигурността. Изключително значимо - България няма да допусне и ще работи интензивно за своята отбрана в границите на НАТО и въобще в системата за национална и групова сигурност. В ход са съвещания в съюзен формат в НАТО ", уточни президентът.

" За нас е значима и ориста на нашите сънародници в Украйна. Броят на хората, които търсят евакуация надвишава 4 000, ще създадем всичко допустимо да бъдат евакуирани. Искам да се обърна към всички българи в Украйна, както и към всички украински жители, които желаят да потърсят леговище в България: Ние сме отворени и ще създадем всичко допустимо освен по един безвреден метод да бъдат безвредно превозени до България, само че и тук да се окаже цялата им нужна помощ ", сподели още Румен Радев. 

" България ще работи интензивно за своята отбрана, в ход са съвещания в границите на НАТО ", сподели още Радев.

По-рано от Министерство на външните работи оповестиха, че министър Генчовска е събрала щаб, който проучва обстановката в Украйна . Вече има проект за евакуация на българите, увериха от Министерство на външните работи.

Рано сутринта министър Теодора Генчовска е разискала с посланика ни в Украйна опциите за това, като по това време близо 102 души са декларирали предпочитание за евакуация. В посолството в Киев записват настоящата информация за тях, за броя членове на фамилиите им. Оттам умоляват жителите да останат по домовете си, с цел да могат да се свързват с тях.

„ Информацията, с която разполагаме, е, че има огромна суматоха в Киев. В елементи от страната няма ток, чака се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма суматоха, по думите на консула ни там. Към 7:25 информацията е, че не се нуждаем от вид за цялостна евакуация. Ситуацията е динамична, външният министър е събрала щаба в Министерство на външните работи и се проучва обстановката. Тя ще рапортува на президента. Създаден е действен щаб в самото посолство. Действа се по всички вероятни разновидности. Ако се постанова, ще има подслонени и в самото посолство ”, съобщи представителят на Министерство на външните работи Митко Димитров.

„ Нека не бързаме да слагаме етикети дали е лимитирана военна интервенция или война обстановката в Украйна. За следващ път имаме следващото доказателство, че системата от интернационалните връзки не работи както ни се желае и както е заложено съгласно устава на Организация на обединените нации. В този смисъл това, което следим е доказателство, че в последна сметка всички старания за разговор и дипломация не всеки път дават резултат. Путин деликатно заобикаля използването на думата война. Доста фриволно се употребява тази дума “, сподели военният министър Стефан Янев пред bTV.  

Политическите мнения за протичащото се в Украйна

„ Това е изключителна смяна на интернационалния дневен ред, нарушаване на интернационалното право, практическо заличаване на споразуменията ”. Това съобщи в ефира на Нова телевизия някогашният зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. 

Според него случилото се е било предстоящо поради напредването на техника към границата. „ Очевидно е, че Русия се пробва да откри нова надмощие в този завършек на света, която за жалост директно касае и България. На 400 км от нашата граница се развихрят военни дейности, а ние се намираме в неопитност. Министерски съвет месеци отсрочва страната ни да създаде тактика за метода, по който ще работи в тази обстановка. Трябва да имаме подготвеност, в случай че военния спор ни засегне. Ако самолети стартират да летят в нашето въздушно пространство, в случай че на морската ни територия стартират да навлизат противников плавателни съдове ”, сподели още Георгиев.

По думите му и НАТО, и Европейски Съюз към този момент са с ясни позиции – налагане на наказания. „ Няма по какъв начин да останем безучастни. Пълномащабен боен спор не е в интерес на никому ", сподели още Георгиев. 

„ Не чаках, че съветският президент ще прибегне до сходни дейности. Това нанася дълготрайни и тежки вреди на Русия. Загубите ще бъдат големи. Виждаме, че при Путин всичко е допустимо. Политически тази експанзия ще бъде отхвърлена. Не би трябвало да гледаме с лека ръка на сходно деяние ”, съобщи в ефира на Нова телевизия бившиат министър на въшните работи Ивайло Калфин. По думите му, евентуално доста страни ще оказват помощ на Украйна с оръжия.  Според него, анексирането на Крим е бил стратегически ход на Русия.

„ България не е взела съществени ограничения, с цел да се приготви за обстановката, която е сега ", разяснява пред Нова телевизия  някогашният боен министър Велизар Шаламанов. 

„ Целта на интервенцията не е отбраната на съветски жители, а промяна на ръководството в Украйна, спиране на процеса на развиването й като страна, която се стреми да е част от НАТО и Европейски Съюз, и превръщането й в марионетна страна, посредством която Русия ще дестабилизира всички страни, граничещи с Украйна. Единственият метод тази цел да не бъде реализирана, тъй като след нея ще последват и други цели, които засягат сигурността и развиването, в това число на България, е съпротивата на украинската войска и прекъсването на това съветско настъпление. Трябва цялостна готовност на Украйна и помощ от Европейски Съюз и НАТО. Възможността Украйна да се оправи, благодарение на НАТО, е залогът за бъдещото развиване на Европа, такава каквато я желаеме. Алтернативата е – Европа, сложена под непрекъснат напън от все по-агресивна Русия ”, разяснява Шаламанов. Той припомни и за вероятната бежанска вълна. В Украйна има 200 000 българи, би трябвало да сме готови за тях, счита някогашният боен министър.

Той не чака да се стигне до големи мащаби или трета международна война. „ Разузнаването на Съединени американски щати и Англия добре се оправя. Но отново споделям, огромният залог е дали Русия ще успее да промени ръководството на Украйна, да я върне в орбитата си на въздействие и в този случай това е въпрос, който ще дефинира бъдещето на Европа ”, счита Шаламанов.

Очаква се военната интервенция в Украйна да е широкомащабна. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия  специалистът по сигурност ген. Съби Събев.  По думите му, това е една безразсъдна експанзия против Украйна. „ Имаше доста предизвестия. Възможно е експанзията да се ограничи до изтласкване на украинските войски до административните граници на двете области, от времето, когато бяха в състава на Украйна ”, изясни Събев.

Според него, е допустимо отделяне на Украйна от Азовско море и то да стане съветско. „ Считам, че НАТО през днешния ден ще вземе съответните решения и че Турция ще поддържа Украйна. Възможна е доставка на нови оръжия и доброволци, които да вземат участие във войната ”, сподели още генералът. И добави, че за страната ни има риск, в случай че се развият по-мащабни интервенции и в Черно море. „ Очаквам остра интернационална реакция и наказание на Русия. Тя ще бъде оповестена като страна агресор в 21 век. Очаквам тежки последици и за самата съветска страна ”, заключи генералът.

„ Украинската войска може да издържи няколко дни в днешното си положение, преди цялата територия на Украйна да бъде завладяна “, съобщи пред bTV някогашният боен министър Георги Панайотов. 

Що се отнася за задачите на съветската интервенция „ са ясни. Путин желае да смъкна държавно управление в Киев и Украйна да стане прокси на Русия “, разяснява Панайотов. „ Очаквах военна експанзия с избран интензитет. Но това не е експанзия с невисок интензитет. Това, което се случва е ужасно. Тъжно е, че в Европа през 2022 година хората би трябвало да се крият в бомбоубежища “, сподели Панайотов. 

Бившият боен министър подсети, че Русия е признала суверенитета на Украйна при разпадането на ССР, а в този момент го отхвърля. „ Сега чуваме, че тази страна не би трябвало да съществува и че суверенитетът на Украйна е вероятен единствено посредством съюз с Русия “, сподели Панайотов. „ Най-ужасното е отричането на правото на една страна да съществува. Трябва да настояваме за възобновяване на интернационалното прави реда в интернационалната сигурност, тъй като в случай че светът се трансформира в джунгла, България не е огромна риба “, сподели Панайотов.

Русия няма да окупира Украйна, няма да останат съветски войски на територията на страната “, разяснява пред bTV политологът Боян Чуков . По думите му, задачата е да се смени властта в Украйна и тя към този момент да не е враждебно настроена към Русия. 

„ За всички специалисти беше ясно, че тази интервенция ще се случи. През последните дни имаше толкоз доста косвени признаци. Има цялостна безнравственост на украинската войска. Путин неслучайно се обърна и сподели в името на вашите предци „ не защитавайте една нацистка власт “, сподели още Чуков. Той предвижда, че за 72 часа ще бъде прекратено електроснабдяването на цяла Украйна.  

„ Този спор ще бъде ръководен единствено в Русия и Украйна. НАТО няма да се намеси, НАТО е заявило от дълго време, че договорът на Алианса не се отнася за страни отвън съюза. Това е правото на НАТО, то не е страна в този спор и няма да стане страна “, сподели пред bTV някогашният заместител министър на защитата ген. Атанас Запрянов. 

По думите му, военният пожар в Украйна не би трябвало да излиза отвън границите на двустранна война, тъй като „ другояче става ужасно “. „ Никой не може да каже по какъв начин ще се развие военния спор Украйна-Русия. Всички заявления, че няма да атакуват видяхме, че е стратегическа машинация “, добави Запрянов. 

Той разяснява още, че щом Русия нанася удари по стратегически военни обекти на територията на Украйна, това значи война сред двете страни. „ Украйна би трябвало да отбрани себе си и цялото интернационално право. Тя има право на това и ще го направи. Аз чакам от западния свят освен заявления за морална поддръжка, освен наказания, само че и в случай че има потребност – военна поддръжка във тип на доставки “, сподели още Запрянов.  

" Позицията да България ще е съобразена с общата позиция на съдружниците ни в НАТО ", заяви на влизане в Народното събрание ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов.  " Аз не разбирам този въпрос, почтено да ви кажа, тъй като ние сме член на НАТО и на Европейски Съюз. Не може да си част от един боен защитителен съюз и да имаш позиция, друга от него ", съобщи Йорданов. 

Важно е Народно събрание да излезе с обща декларация за дейностите на Путин, тъй като не би трябвало да има две отзиви, да има война и да няма война. Има сътрудници, които не пожелаха обща декларация, в този момент желая да видя какво ще кажат. Това сподели за Българска национална телевизия Настимир Ананиев, народен представител от " Продължаваме промяната ".  По думите му България би трябвало да е деен участник и на европейско равнище, и в НАТО, " тъй като тези военни дейности се водят от другата страна на Бургас и на Варна ".

Ананиев съобщи, че преди всичко е ползата на всички българи и би трябвало да се подготвим за бежанска вълна.  " Путин атакува Украйна, това е реалност, за жалост. Позицията ни е, че осъждаме това деяние. Много тежко. Един приятелски народ атакува различен приятелски народ. Поведение на един диктаторски режим, който силово държи Русия и изправя пред доста огромно тестване цялата интернационална общественост ", сподели Ананиев.

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов съобщи, че би трябвало България да излезе с единна позиция, осъждайки експанзията на Русия, тъй като това, по думите му, е пълномащабна война. Времето за снишаване на всички свърши, беше сбит Атанасов.

" Следим деликатно какво се случва в Украйна. Нашата позиция още през цялото време е ясна - ние сме за това да се съблюдават интернационалните правила и закони ", сподели на влизане в Народното събрание ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. Той съобщи още, че декларациите за това, което се случва, към този момент са импортирани и се чака да минат през комисия, да бъдат обединени в една обща декларация, която да бъде подкрепена от Народно събрание.

Каква би трябвало да е позицията на България за военната интервенция на Русия в Донбас? Според депутата от Движение за права и свободи Халил Летифов първо би трябвало да има единна позиция на Народното събрание и оттова да бъде направена национална позиция. Такава за момента няма, сподели Летифов. Трябва да се търси спокойно решение на този спор и то дипломатически. Войната не е решение, добави той. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР