Броят на гражданите на ЕС, работещи в Обединеното кралство, е

...
Броят на гражданите на ЕС, работещи в Обединеното кралство, е
Коментари Харесай

Българските и румънските работници във Великобритания се увеличиха с една четвърт за 12 месеца

Броят на жителите на Европейски Съюз, работещи в Обединеното кралство, е достигнал рекордни равнища поради огромното нарастване на броя на българите и румънците, намерили работа там, заяви в. " Файненшъл таймс ", представен от Българска телеграфна агенция. Данните от националната статистическа организация за второто тримесечие на годината обаче демонстрират, че макар високия безспорен брой на европейски жители, работещи в Обединеното кралство, прирастът на мигрантите е доста по-слаб, в сравнение с през предходните три тримесечия.

Според новите публични данни 2.37 милиона жители на страни членки на Европейски Съюз са работили на острова сред април и юни тази година, което е увеличение със 126 000, в съпоставяне със същия интервал на 2016 година. Това е най-големият брой, регистриран, откогато преди две десетилетия стартират да се водят статистики по този въпрос. Това демонстрира, че решението на Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз още няма забележителен резултат върху броя на работещите в него европейци.

Нарастването частично се дължи на внезапното увеличение на броя на служащите от България и Румъния с над една четвърт до 337 000 през последните 12 месеца. Гражданите на тези две страни получиха цялостен достъп до пазара на труда на острова преди три години и от този момент броят им доста набъбна, означи вестникът. Той цитира и предизвестието на статистическата организация, съгласно която данните за броя на публично регистрирани работещи няма по какъв начин да се употребява за оценка какъв брой са непознатите мигранти, влизащи в страната.

" Годишният приръст очевидно се забавя "

Наблюдава се обаче понижаване на броя на работещите във Англия от осем източноевропейски страни, в това число Полша, Литва и Латвия. Те са намалели от малко над 1 милион през второто тримесечие на 2016 година до 997 000 през същия интервал на тази година. Други статистически данни, оповестени през май, демонстрираха, че за осемте страни от тази група е регистрирана най-слабата чиста миграция към Обединеното кралство от 2004 година насам, когато те станаха членки на Европейския съюз.

Слабо е и нарастването на работещите от 14 " остарели " членки - от Западна и Южна Европа - чийто брой, от към 947 000, е повишен до малко над милион за същия интервал.

" Броят на работещите, родени в други страни от Европейски Съюз, продълава да се усилва, само че годишният приръст очевидно се забавя, " споделя Мат Хюз от Националната статистическа работа на Англия, представен от " Файненшъл таймс ".

Какво работят източноевропейците

Данните на организацията да не дават визия какви са работните места, заемани от европейските мигранти. Проучване на неправителствената организация Chartered Institute of Personnel and Development обаче сподели, че към една трета от десетте източноевропейски страни, в това число България и Румъния, са заети главно в браншове като строителство, разчистване и хранителната промишленост - в тях са ангажирани едвам една десета от английските работещи.

За минимум половината от източноевропейските трудещи се във Англия работната седмица продължава повече от 40 часа. Една трета имат квалификации, които доста надвишават нужните за работата им. В сходно състояние са едвам 15 на 100 от английските работещи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР