Броят на големи холивудски хитове с актриси с главните роли

...
Броят на големи холивудски хитове с актриси с главните роли
Коментари Харесай

Рекорден брой жени с главни роли в кинохитовете на 2019-та

Броят на огромни холивудски шлагери с актриси с основните функции пораства и през предходната година е достигнал 40 % от филмовите заглавия — само че бариерите остават. Това демонстрират резултати от изследване на Центъра за проучване на дамите в киното и малкия екран към щатския Университет в Сан Диего, съобщи Би Би Си в четвъртък. 

Филмовата промишленост от дълго време търпи рецензии поради ниското посланичество на дамите и етническите малцинства, изключително през последните години с възхода на акциите #MeToo, #TimesUp and #OscarsSoWhite.

Като цяло за предходната година дами извършват основни функции в 40 % от хитовите заглавия — връх за последните 20 години и доста повече от 2018-та., когато процентите бяха 31.

„ Вече две следващи години имаме значително нарастване на женските протагонисти, което е знак за позитивна смяна в представянето на дамите във филмите ", споделя Марта Лаузън от Центъра в университет в Сан Диего.

През 2002 година, в самото начало на изследването, наречено „ Това е мъжки (целулоиден) свят ”, основните функции за дами са били едвам 16%. Отбелязан е и различен дълбокосмислен факт — във филмите, в които режисьорът или най-малко един от сценаристите е жена, 58% от основните герои също са жени. Тази цифра спада до 30% при филми, направени от мъже.

Но без значение от триумфите на шлагери като " Капитан Марвел ", " Да свалиш Уолстрийт ” и " Малки дами ", функциите с реплики за дами в най-гледаните филми леко са намалели, сочи годишният доклад. Освен това представителството на актриси от етническите малцинства остава ниско, като 68 % от всички герои дами са бели, 20% са черни, 7% - азиатки и едвам 5% латино.

В знак на трайните полови стандарти, дамите във филмите доста по-рядко от сътрудниците им мъже имат ясна специалност или биват показани на работните си места - 26% от дамите в основни функции, в съпоставяне със 74% от мъжете.  Освен това актрисите най-често са по-млади от актьорите - болшинството женски облици са в 20—те и 30-те си години, до момента в който мъжете най-често са на възраст сред 30+ и 50. 

Изследването е учредено на разбор на 100-те кино лентата с най-високи доходи в Съединени американски щати през предходната година. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР