Броят на чуждестранните студенти, предпочели американските колежи и университети, отново

...
Броят на чуждестранните студенти, предпочели американските колежи и университети, отново
Коментари Харесай

Американските университети привличат по-малко нови студенти от чужбина

Броят на задграничните студенти, предпочели американските колежи и университети, още веднъж спадна предходната година. Това става за втора поредна година след повече от десетилетие на напредък, се показва в отчет, представен от Асошиейтед прес, оповестява Българска телеграфна агенция.

Записването на нови задгранични студенти е намаляло с близо 7 % през есента на 2017 година, излиза наяве от годишен отчет, оповестен през днешния ден от Държавния департамент и Института за интернационално обучение - проучвателен център с идеална цел, основан в Ню Йорк.

Общият брой на задграничните студенти в Съединени американски щати въпреки всичко малко се е повишил - с 1,5 %, с помощта на все по-големия брой студенти, които остават на краткотрайна работа след дипломирането си. Но броят на новопостъпващите студенти е понижен до 271 000, най-ниският индикатор от 2013 година насам.

Авторите на отчета сочат като причина по-силната конкуренция от други страни, в това число Австралия и Канада, както и повишаването на образованието в Съединени американски щати. Те значително опровергаха паниките на някои колежи, че антиимигрантската политика и реторика на Белия дом може да отхвърлен студентите.

Но някои от образователните заведения, до които се допита Асошиейтед прес, споделят, че политическият климат в Съединени американски щати е съдействал задграничните студенти да се усещат нежелани и е способствал за намаляването на броя им.

При това нарастването с 1,5 % е най-слабото от интервала 2002-2005 година, когато записването на задгранични студенти спадна с 4 % след терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година, сочат данни, предоставени от института.

Сред новопостъпилите студенти максимален отлив има от Саудитска Арабия, Южна Корея и Мексико, а Китай и Индия не престават да изпращат най-вече студенти и те са повече от половината от всички задгранични студенти в Съединени американски щати.

Спадът с 15-процента на студентите от Саудитска Арабия се получи година откакто кралството сви стипендиантската си стратегия, която покриваше разноските на учащи се в чужбина саудитци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР