Броят на българските филми догодина може да бъде значително по-малък.

...
Броят на българските филми догодина може да бъде значително по-малък.
Коментари Харесай

Създатели на българско кино не получават пари от Националния филмов център

Броят на българските филми следващата година може да бъде доста по-малък. От това се притесняват основателите на кино у нас. Заради закъснели законови промени след въвеждането на нов европейски правилник, филмовите продуценти към момента не са получили пари от Националния кино център за договорите, подписани през 2018 година Утре се чака първото гласоподаване на закона в пленарната зала. Айше Сали по тематиката.

Парите от Националния кино център са главният финансов източник, с помощта на които българското кино съществува. Но към този момент 11 месеца с нито лев от тях не може бъде подсилен нов план.
Галина Тонева, продуцент: Това просто ще докара до колапс във филмопроизводството, до нееднаквост и невъзможността по това време на годината да вземем за пример да има и 4 кино лентата на Киномания, тъй като те не са стартирани.
Европейската комисия приема нови правила за подкрепяне през юни 2014 година България би трябвало да ги вкара до края 2017 година Националният кино център е претрупан с най-важната задача при подготовката на документите. Срокът е изтърван, и тази година със дотацията от 13 милиона и 200 хиляди лева могат да се заплащат единствено остарели отговорности.
Жана Караиванова, шеф на Националния кино център: Към момента имам едни 5 млн. лева, които нямам право да похарча. Нашето изпитание е да няма трус в системата. Въпреки всичко това предходното управление ни е сложило пред голям риск, тъй като на процедура от 31 декември Европейска комисия не позволява на България да отпуска пари за кино, тъй като предходната администрация не е свършила в период нужното. Камен Балкански, някогашен шеф на НФЦ: От март предходната година до октомври ние сме работили по ясна пътна карта какво и по какъв начин би трябвало да се одобри, тъй че то да дава отговор на законодателството на Европейски Съюз.
Промените към този момент са в ръцете на депутатите.
Вежди Рашидов, ръководител на Комисията по просвета и медии: Утре влиза на първо четене и незабавно ще създадем разискване сред първо и второ четене, с цел да може другата седмица най-късно като предпочитана точка да мине този законопроект.
Законът за филмовата промишленост бъде утвърден до 15 декември, продуцентите ще могат да получат неизплатените средства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР