Броят на африканските милиардери намаля през отминалата 2018 г. поради

...
Броят на африканските милиардери намаля през отминалата 2018 г. поради
Коментари Харесай

Това са най-богатите хора в Африка

Броят на африканските милиардери понижа през отминалата 2018 година заради ширещия се спад в цените на акции и валути. Така милиардерите в Африка към този момент наброяват едвам 20 души по отношение на 23-ма година по-рано, предава Forbes.

Четирима души отпадат от миналогодишния лист на най-богатите хора в Африка, до момента в който един се завръща в подреждането след четиригодишно неявяване.

Едва четирима милиардери в класацията са съумели да усилят положението си през 2018 година, до момента в който при всички останали се регистрира спад.

През 2019 година нигериеръц Алико Данготе е най-богатият човек в Африка за осма поредна година.

Неговото чисто положение възлиза на 10.3 милиарда $, което е с близо 2 милиарда $ по-малко по отношение на миналата година. Понижението се дължи основно на спада от 20% в цената на акциите на компанията Dangote Cement – най-ценния актив на милиардера.

На второ място в подреждането е Майк Аденуга, който също е от Нигерия. Личното му положение възлиза на 9.2 милиарда $. Аденуга има Globacom – третия максимален мобилен оператор в Нигерия, компанията за експорт на нефт Conoil Producing, както и редица първокласни парцели в страната и мрежа от 12 хиляди кафези за мобилни услуги.

Неговото чисто положение се усили фрапантно - от 5.3 милиарда $ при започване на 2018 година, с помощта на детайлната информация за активите му, предоставена от Аденуга.

Трети по благосъстояние в Африка е диамантеният магнат Ники Опенхаймер от Южна Африка. Неговият дядо е създател на компанията за рандеман на диаманти DeBeers, която Опенхаймер оперира и след това продаде на Anglo American за сумата от 5.1 милиарда $ през 2012 година

Неговото персонално положение вълиза на 7.3 милиарда $ по отношение на 7.7 милиарда $ година по-рано.

Сред малцината нараснали персоналното си положение през предходната година е Стрив Масийва от Зимбабве. Той има 2.3 милиарда $ по отношение на 1.6 милиарда $ година по-рано.

Неговото положение е скочило заради растеж в цената на акциите на Econet Wireless Zimbabwe и нови вложения, нараснали цената на неговия дял в компанията за оптични връзки и сателитни услуги Liquid Telecom.

В подреждането по страни Египет и Южна Африка разделят първото място с по пет локални милиардери. Следва Нигерия с четирима милиардери и Мароко с двама. По данни на Forbes, по един милиардер има в Алжир, Ангола, Танзания и Зимбабве.

Трима представители на Южна Африка са изпаднали от класацията. Това са Сефан Саад, създател на фармацевтичната компания Aspen Pharmacare; Дезмънд Сако, ръководител на Борда на шефовете на компанията за рандеман на желязна руда Assore Group; и Кристофел Вийзе, създател на компанията за търговия на дребно Pepkor и някогашен ръководител на борда на компанията за търговия с обзавеждане Steinhoff International, която закупи Pepkor през 2015 година

Четвъртият изпаднал от подреждането е Онси Савирис от Египет, който има дял в основаната в Холандия химическа компания OCI N.V.

И четиримата отпаднали от класацията са потърпевши от поевтиняване на акциите през предходната година.

Нигерийският циментов магнат Абдул Самад Рабиу, който ръководи BUA Group, се завръща в подреждането за първи път от 2015 година В края на 2018 година той сля неговата компания Kalambaina Cement с обществената Cement Company of Northern Nigeria. Така Рабиу към този момент има 97% от листнатите активи.

От всички 20 милиардера, единствено двама са дами – Исабел душ Сантуш, дъщерята на някогашния президент на Ангола Жусе Едуарду душ Сантуш, и Фолоруншо Алакиджа от Нигерия.

Състоянието на Исабел душ Сантуш възлиза на 2.3 милиарда $ по отношение на 2.7 милиарда $ година по-рано, основно заради спад в цените на акциите на петролната компания Galp и информационната компания Nos – и двете основани в Португалия, както и спада при анголския мобилен оператор Unitel, където тя държи дял от 25%.

Unitel е предмет на арбитраж, откакто един от акционерите – бразилския телеком Oi, твърди, че би трябвало да му бъдат изплатени 608 милиарда $ под формата на дивиденти за 5 години.

Нигерийката Алакиджа има дял в едно от най-продуктивните петролни полета в страната, което понастоящем се оперира от Chevron.

Всички 20 африкански милиардери имат общо 68.7 милиарда $, което е спад по отношение на сумата от 2017 година – 75.4 милиарда $. Въпреки това, междинното благосъстояние на представителите в спсисъка записва леко покачване до 3.4 милиарда $ по отношение на 3.3 милиарда $ година по-рано./profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР