Бронзовата фигура в цял ръст на един от най-значимите местни

...
Бронзовата фигура в цял ръст на един от най-значимите местни
Коментари Харесай

Варненци ще преминават под строгия кметски поглед на Михаил Колони по едноименната улица


Бронзовата фигура в цялостен растеж на един от най-значимите локални управници от предишното бе сложена по протежението на ремонтираната пътна права и напълно скоро ще бъде публично открита. 

Михаил Колони e една от най-значимите фигури в общинското ръководство. Възрожденец, ефективно подпомагал национално-освободителната битка, държавник с европейска просвета и обсег, търговец, предан на щедрост и дарителство.  

Той има огромни заслуги за оформяне на актуалния образ на града. Михаил Колони е роден на 27.ноем.1817г. в Сливен. Остава рано сирак и се преселва с околните си в Букурещ. По-късно отпътува за Париж. През 1848г. взе участие във френската гражданска война. След завръщането си в Букурещ оказва помощ при подготовката и изпращането на четата на Х.Димитър и Ст. Караджа. в България. През 1879г. се открива във Варна.  

Управлението на М. Колони слага началото на модерното създаване на Варна като европейски град. През двата му мандата се осъществят редица мероприятия по благоустрояването на града, санитарното му обезпечаване, развиване на образователното дело, културата, курортното дело, основаването на красиви паркове. По гледище на Колони се взема решение за подписване на контракт за създаване на хотел, градина и морски бани. С негово подпомагане стартира работата по споразумяване на градски паркове и на първо място на Морската градина (там е било зеленчукова градина). През мандата му се построяват две дребни скели (пристани) на пристанището.  

Под давление на Колони общинския Съвет отстъпва на княз Александър Батенберг землището на манастира " Св.Димитър " за изграждане на летен замък. Колони планува че с това ще нарастне смисъла на Варна като курортен град.  

М. Колони осъществя постоянно със свои средства тези от концепциите си, за които не получава финансовата поддръжка на общ. съветници. Такъв е казусът с построяването на три здания за хали. Общинските съветници скоро правят оценка смисъла на сходна облага и изкупуват халите от него. През мандата му се построява катедралата, училище " Св.Климент ", урежда се общинска болница, вземат се ограничения за възстановяване на водоснабдяването, на санитарния контрол, за разкриване на родилен дом и други През тези години се слага началото и на общинската адвокатура.  

Почти всички планове на Колони са навременни и премислени, обаче не всички са могли да бъдат осъществени, заради липса на средства или заради недоумение на смисъла им.  

През времето на Михаил Колони, градът бързо се развива като търговски, индустриален и курортен център. Тази голяма активност го изтощава. Посветил живота и средствата си за разцвета на Варна, той умира на 10 януари 1893г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР