Бронзов знак, случайно открит по време на посещение на стара

...
Бронзов знак, случайно открит по време на посещение на стара
Коментари Харесай

Бизнесмен върна случайно открит знак на Стара Загора

Бронзов знак, инцидентно открит по време на посещаване на остаряла леярска фабрика в Карлово, върна на общината предприемачът Евгени Спиров. На него са изобразени лъвицата с лъвчето, които са в централната част на герба на Стара Загора. Знакът евентуално е направен по поръчка преди доста години, само че за жал не е открит калъпът, по който е отлят.
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е изпратил признателен адрес до Спиров, който е пастпрезидент на Ротари клуб Стара Загора, Дистрикт 2480.
„ Знакът е същинска полезност за мен, отлят е от чист бронз и тежи към 40 кг. Поздравявам Ви за будното гражданско съзнание и интензивност, които проявявате освен в съответния случай, а и при вземането на значими за нашия град решения”, написа в благодарствения адрес на кмета.
Тодоров има желание да сложи бронзовия знак на фасадата на постройката на общинската администрация, която следващата година ще бъде напълно актуализирана.
Каменният релеф с лъвицата и лъвчето от XI век, станал един от знаците на Стара Загора и България, е открит през 1949 година в града и се съхранява в Регионалния исторически музей.
Гербът на Стара Загора е основан през 1979 година във връзка 100-годишнината от възобновяване на града, когато общината взема решение да се създаде нов герб. Проектът за него е дело старозагорския художник Христо Танев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР