Бронзът от Световното по бокс донесе първа “Златна България на

...
Бронзът от Световното по бокс донесе първа “Златна България на
Коментари Харесай

Бронзът от Световното донесе първа “Златна България” на Светлана Каменова

Бронзът от Световното по бокс донесе първа “Златна България ” на Светлана Каменова. Националната ни състезателка в категория 57 кг се окичи с оценката в Ню Делхи (Индия) и разумно бе определена за “Спортист на месец март ” в анкетата на “Пресклуб България ”. Освен значка Каменова получи и подаръчен ваучер за първокласен уикенд от Пампорово. За европейската вицешампионка от 2022 година своя глас дадоха 14 от участвалите в допитването 26 спортни редакции. В Индия Светлана сподели непреклонен дух и устоя на трагичния процес на 1/4-финалната борба и несправедливото съдийско решение, след това поправено.

Втора с 9 гласа е надарената ни прелест Стилияна Николова, която завоюва общо 5 медала, от които 3 златни и 1 бронзов на уреди и един сребърен в многобоя от Световната купа по художествена гимнастика в Атина и шампионата “Гран при ” в Марбея.

Юлияна Янева е на трето място с 1 глас, откакто стъпи на върха в кат. 68 кг на шампионата по битка “Дан Колов-Никола Петров ” и завоюва купата най-хубава състезателка на тепиха при дамите.

Още двама наши представители от фамозния шампионат по битка откриха място измежду номинираните за състезател на месец март, само че те не получиха гласове от спортните редакции.  Това са Рамазан Рамазанов – първенец в кат. 70 кг, свободен жанр, притежател на златния пояс „ Дан Колов “, както и Семьон Новиков – първенец в кат. 87 кг, типичен жанр, притежател на златния пояс „ Никола Петров “.  Преди ден Рамазан зарадва всички българи със сребърен орден на Европейското състезание по битка, което се организира в хърватската столица Загреб.

След церемонията Светлана Каменова благодари за премиите и показа, че се усеща в отлична форма. Отборът се приготвя на Дианабад.

Старши треньорът на женския народен тим по бокс Борислав Георгиев разяснява, че Международната боксова асоциация е поискала публично от Международния олимпийски комитет идните Европейски игри в Полша /22.06.2023 – 02.07.2023/ да не бъдат подготовка за Олимпийските игри в Париж 2024, а да бъде планувана друга подготовка, само че такова решение не е взето и към този момент смяна няма. Причината за това искане е комплицираната обстановка към интернационалната боксова централа, която държи Русия и Беларус да вземат участие на Игрите. Така че, тимът продължава да се приготвя за олимпийската подготовка, която ще бъде в Полша през юни. Селекционерът изрази вяра да няма друго решение, тъй като състезателките са във върхова форма и прекомерно дълго не трябва да остават в това положение, защото „ една пружина, в случай че доста дълго време я разтягаш на най-много, тя ще се скъса “. Месец по-рано, в края на май, пак  в Полша има шампионат, на който нашите девойки ще вземат участие.

Преди спортните изяви възпитаничките на Борислав Георгиев ще проведат спаринги с гостуващи тимове. Още този петък идват боксьорки от Гърция, а по-късно и от Англия, заяви експертът.

Борислав Георгиев се въздържа да каже какъв брой олимпийски квоти бихме могли да спечелим за Париж2024, само че на конференцията в края на март призна, че ще се радва да имаме 4, въпреки че би бил удовлетворен и на две. В последния миг преди квалификацията ще дефинира на 50 кг дали да пусне Златислава Чуканова или Венелина Поптолева, показа той. В категория 54 кг ще боксира Станимира Петрова, на 57 кг ще е Светлана Каменова, а при 60-килограмовите ще разчитаме на Аслъхан Мехмедова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР