Броколи и карфиол за зеленчуци от семейство кръстоцветни. Освен че

...
Броколи и карфиол за зеленчуци от семейство кръстоцветни. Освен че
Коментари Харесай

Броколи и карфиол са отличен източник на сулфорафан

Броколи и карфиол за зеленчуци от семейство кръстоцветни. Освен че са доста вкусни, са и извънредно потребни. Те имат способността да предотвратят появяването на полипи, които могат да доведат до злокачествени болести на дебелото черво. И всичко това с помощта на едно химическо вещество, съдържащо се в тях – сулфорафан.

Това сярно съединяване убива раковите кафези и по този начин забавя развиването и разпространяването на тумора. Освен това е потвърдено, че сулфорафан възстановява структурата на повредената ДНК.

В резултат са правени голям брой изследвания, доказващи изгодите от потреблението на карфиол и броколи, като проучванията са извършени върху мишки. Избирани били такива с рак на дебелото черво, към чиято храна е прибавен сулфорафан. Резултатите били доста положителни, учените открили лекуване на болестта.

Броколите са подобаващи при лекуване на ракови болести и артрит. Тук сулфорафана блокира ензим в тялото, вредящ на структурата на хрущяла, като ни защищава от остеоартрит. Похапването им понижава равнищата на неприятния LDL холестерол, а поради мощните им антиоксидантни свойства се предлага потреблението им в по–големи количества.

Разбира се, не е належащо да се прекалява с приема - препоръките са да вземат участие няколко пъти седмично в менюто, с цел да се предпазим от тези опасности. Същата съставна част има и антидиабетична и антимикробна интензивност.

 Броколи и карфиол

Ползите от включване в менюто на карфиол са същите, както и при броколи. Той още веднъж съдържа сулфорафан, който, в случай че се смеси с куркумин, може да предотврати развиването на рака на простатата. Също този зарзават потиска развиването на тумори на млечната жлеза и гърдата.

А нови проучвания откриват и други съединения в карфиола, които имат антиракови свойства. Това са индолите и изотицианите, които също предотвратяват развиването на злокачествените болести като рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, черния дроб, белите дробове и стомаха.

Към преимуществата от потреблението на карфиола спадат и подобряването на артериалното налягане и функционалността на бъбреците. Освен това този зарзават подкрепя мозъчната функционалност, детоксикира организма и е доста богат на витамини и минерали.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР