Броени месеци преди началото на поредния прием на първокласници обществото

...
Броени месеци преди началото на поредния прием на първокласници обществото
Коментари Харесай

Уседналостта като критерий за прием на деца роми в училище - реакции и коментари

Броени месеци преди началото на следващия банкет на първокласници обществото още веднъж е разграничено поради предложението уседналостта да не се ползва като аршин за приема в първи клас на деца от ромски генезис. Предложението, което идва от Националното съдружие на общините, към този момент е част от план за допълнение към Наредбата за организация на дейностите в учебното обучение, качен на уеб страницата на Министерството на образованието и науката. 
Идеята е да се избегне образуването на класове единствено от ромски деца, разясни заместник-изпълнителният шеф на НСОРБ Теодора Дачева :

Проблемът е, че при сегашният модел за банкет в първи клас, водещ аршин е близостта на адреса до съответното учебно заведение. Там, където имаме огромни обособени ромски квартали, в действителност в учебните заведения се събират деца единствено от този етнос. През годините се натрупаха много проблеми с приема в първи клас и водени от желанията единствено на децата и родителите, се образуваха малцина и желани, по този начин да ги кажем, учебни заведения, до момента в който в немалка част даже от огромните общини има учебни заведения, които са с незапълнен потенциал, а тази обстановка не е в полза на никого, повярвайте ми.
МОН поддържа концепцията, въпреки с ангажимента, че публичното разискване занапред стартира, а срокът за оферти и мнения изтича след месец. Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова счита, че използването на това предложение не е абсолютно:

Първо, това не се ползва безусловно за всички общини. Говорим за там, където използването на тези критерии може обективно да докара до образуване на една или на повече паралелки с възпитаници от една етническа група. Другото, което е доста значимо да се знае е, че това предложение да се насочват за записване в първи клас в учебни заведения от други прилежащи региони, без да се ползва този член, е единствено при декларирано предпочитание на родителите.

Румян Русинов от Центъра за обществени политики и покровителство адмирира предлагането като дребна стъпка в вярната посока:
Такова едно решение би било едно от изискванията да се случи интеграцията на децата, само че несъмнено, надалеч не е задоволително, с цел да се реализира процеса на просветителна интеграция. Необходими са институционална помощ, нужна е положителна акция измежду родителите, нужни са ограничения за гладкото протичане на самия интеграционен развой. Необходима е подготовка на учебната среда, на учителите.
Асен Александров , който оглавява едно от най-търсените столични учебни заведения, разяснява, че сходни квоти от дълго време са факт в развитите страни:
Такъв опит съм виждал и в Ню Йорк. В Ню Йорк има доста учебни заведения, в които има % от малцинствата, да вземем за пример 25% американци, 25 да кажем, латиноамериканци и по този начин нататък. Така че мисля, че това не е дискриминационно, а спомага по-скоро за избягването на сегрегиране.
Аргументите на институциите и вълненията на родителите - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР