Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха

...
Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха
Коментари Харесай

Розопроизводители унищожават насажденията си заради ниска цена

Броени дни преди началото на розобера, розопроизводители от Карловско започнаха да унищожават насажденията си, тъй като са обречени на банкрути поради ниската изкупна цена на цвета тази година. Те сигнализират, че без помощта на страната браншът е жертван да изчезне, предава Българска национална телевизия.

Розопроизводителите към този момент трета седмица сигнализират, че тази година се чака извънредно ниска изкупна цена за кг розов цвят - сред 1.50 и 2 лв.. Един от най-големите производители в региона през вчерашния ден изкорени с екскаватор над 25 дка дългогодишни масиви с маслодайна роза от сорта " дамасцена ".

Зорница Ранчева описа, че отглежда към 200 дка розови насаждения и това е главен занаят за фамилията ѝ. За тази година вложените от нея средства за обработка на розовите градини възлизат на 50 000 лева

" На този стадий ни дават по 1.50 лева на кг, като до края на годината ще ни бъде доплатено. Нямаме работна ръка или даже да имаме, би трябвало да им платим по 70 стотинки на берачите. Едва ли някой ще се съгласи да бере за 70 стотинки. Искаме от страната да ни даде в допълнение обвързано подкрепяне на кг създаден цвят, а не както е както е до момента на декар ", сподели Ранчева.

Според ръководителя на асоциацията на розопроизводителите Христо Николов решение на казуса е да се реализира такава изкупна цена, която да удовлетвори както розопроизводителите, по този начин и преработвателите.

" Не може компромисът да бъде напълно за сметка на розопроизводителя. Ние сме звеното, което в случай че не продължи да работи по естествен метод и с нужната грижа, секторът е жертван ", безапелационен е Николов, който добави, че множеството розопроизводители изобщо няма да стартират да прибират цвета, в случай че изкупната цена е под 2,50 за кг.

Същевременно от министерството на земеделието оповестиха, че започва идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Със заповед на министър Десислава Танева са назначени комисии, включващи представители на изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури, както и чиновници от съответната Областна дирекция " Земеделие ".

Проверките на място са детайлни. Те се правят в наличието на притежателя на насажденията или на негов представител. Основната цел е да се откри типът на насажденията, какъв брой от площите са засадени с " роза дамасцена " и какъв брой " роза алба " и да се резервира качеството на българското масло. Идентификацията започва от Южна България и ще продължи доникъде на юни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР