Броени дни остават до старта на световното първенство по художествена

...
Броени дни остават до старта на световното първенство по художествена
Коментари Харесай

Приятелство по шампионски - историята на Боряна Калейн и Мадлен Радуканова

Броени дни остават до старта на международното състезание по художествена гимнастика в Валенсия, което Българска национална телевизия 1 и Българска национална телевизия 3 ще излъчат онлайн в своя ефир от 23 до 27 август. Освен положително показване и медали, задачата за България ще бъде и втора квота за олимпийските игри в Париж през 2024 година в самостоятелната конкуренция. Със задачата ще се нагърби Боряна Калейн, която ще бъде подкрепяна от олимпийската шампионка с ансамбъла Мадлен Радуканова. В предаването „ Арена спорт “ описваме за силата на другарството им.

Единственият метод да имаш другар е да бъдеш подобен!

„ За мен другарството е едно от най-ценните неща в живота. Да знаеш, че имаш човек, на който да можеш да се опреш, когато стане мъчно да бъде до теб “, стартира Калейн.

Истинският другар е този, който подценява вашите неуспехи и толерира вашия триумф!

„ Приятелството е поддръжка освен в хубавите моменти, когато печелиш и ти се случват положителни неща, а и в неприятните, да можеш да споделиш, да има рамо, на което да се опреш “, добави Радуканова.

Това е история за едно 17-годишно другарство сред две шампионки в спорта художествена гимнастика - Боряна Калейн и Мадлен Радуканова.

„ Още от дребни постоянно сме вървели дружно. В клуб „ Левски Триадица “ започнахме и двете да упражняваме, един набор сме, идентични надпревари имахме. Пътищата ни се разделиха сега, в който влязох в ансамбъла, само че постоянно сме се подкрепяли “, сподели Радуканова.

„ Тя съумява някак си да ме усети доста добре. Усеща моите страсти и знае какво да ми каже и по какъв начин да подходи към мен по този начин, че всичко да мине наред “, добави Калейн.

И по този начин през 2023 година другарството сред двете е засвидетелствано за следващ път, защото Мадлен се оказва на вярното място, в вярното време.

„ Тя имаше сложен миг преди европейското състезание, беше на ръба да се откаже, само че се веселя, че околните ѝ съумяха да я върнат в залата. Аз също я поддържах, споделих ѝ, че има една година до Олимпиадата и не би трябвало да се отхвърля. Радвам се, че послуша и сърцето си, и околните си “, показа Радуканова.

Калейн отива на Европейското в Баку, а до нея, с изключение на персоналният й треньор Марияна Памукова и целият щаб, който я поддържа, е и Мадлен. Спокойна и уверена, в Баку Боряна завоюва европейска купа в многобоя.

„ В последния миг разбрах, че тя ще пътува с мен на европейското състезание. Това беше уредено зад тила ми, като една доста приятна изненада. Човек може да оцени едно другарство в тези моемтни, когато не е елементарно и се случват катаклизми. Благодарна съм ѝ, че беше до мен и ме поддържа “, съобщи Калейн.

„ По-скоро се пробвам да я развличам отвън залата, да се разтоварна и да не мисли единствено за гимнастика, а да вършим и други неща отвън килима “, добави Радуканова.

Следващото огромно предизвикателство за Калейн е Световното състезание във Валенсия, а главната цел - продобиване на втора квота в самостоятелната конкуренция за олимпийските игри в Париж.

„ Напълно съзнавам, че България разчита на мен за втората квота, само че в случай че аз си разреша да допускам, че това е на живот и гибел, нищо няма да се случи. Просто ходя на едно най-обикновено съревнование, изигравам си съчетанията по най-хубавия метод и дай Боже да се поздравим с квота “, показа Калейн.

Във Валенсия, един до друг с Калейн още веднъж ще бъдат Радуканова и Памукова.

„ С Марияна Памукова се познаваме също от доста време, към този момент 17 години. Така, че знаем си всички недостатъци, както се споделя. Ние сме една добре сработена машина. Имаше успокоение и съгласие в нашата работа “, добави гимнастичката.

Вижте във видеото по какъв начин взехме решение да тестваме екипната работа сред Мадлен и Боряна!




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР