“Броени часове ни делят от премиерата на спектакъла “В огледалото

...
“Броени часове ни делят от премиерата на спектакъла “В огледалото
Коментари Харесай

Алина и Петър Ангелови от ансамбъл „Шевица“: Броени часове ни делят от премиерата на спектакъла „В огледалото на водата“

“Броени часове ни разделят от премиерата на спектакъла “В огледалото на водата ”. Работнотозаглавие на описа на Йовков “Божура ” е “В огледалото на водата ” и от там взехме вдъхновението за името на целия концерт - театър. Намираме описа за извънредно трогателен и в наши дни. Многопластов, забавен, пъстър с метафори и една дълбочина, която на нас ни харесва ”, изясни за идният театър Алина Ангелова от отбор “Шевица ” в студиото на Дарик.

“Ние се опитваме да пресъздадем част от предишните времена. Костюмите, с които ще сме облечени по време на “Божура ”, са достоверни котленски костюми, писани престилки - нещо извънредно особено ”, разказа Ангелова идното събитие.

“За мен в този миг има голям интерес и огромен взрив към родолюбието, към българщината ифолклора. Но е доста тънка границата и от време на време спекулацията е огромна. Има извънредно доста школа и танцови зали, които преподават национални танци. Хора с дипломи или без, които популяризират стъпките на достоверните хора. Всъщност не виждам, че на сцената виждаме доста достоверност. Има доста хореографски разработки ”, изясни тя за засиленият интерес към националните танци и добави, че е хубаво да осъвременяваме историята, само че е добре и да се придържаме законите и постулатите в това изкуство.

В диалога се включи по телефона и Петър Ангелов, който разказа приповдигнато и въодушевено въодушевление в НДК, където тече подготовка за спектакъла.

“Любовта към описа “Божура ” датира от преди 5-6 години. Не мога да го обясня. То ни завладя и двамата. Решението беше взаимно. Целият роман е изпълнен сметафори. Като се вглъбиш в тях можеш да потънеш толкоз ужасно. Въобще Йордан Йовков е извънреден ”, изясни Ангелов за решението да работят тъкмо по този роман на Йовков.

“Най-голямото предизвикателство пред мен е, че аз не мога да вербализирам нищо на сцената. Ние сме отбор и имаме хореографски текст, с който да се опитам да покажа на хората кое какво е. Тоест, аз би трябвало да инпретирам с хореографски текст вода, би трябвало да покажа единствено с хореографски текст един пийнал мъж, би трябвало да покажа единствено с хореографски текст, че една жена е циганка. Всъщност това е най-голямото предизвикателство ”, добави Ангелов за провокациите към това да се вдъхне живот и да се изясни един роман с танц.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР