Броенето на комари по река Дунав е по-скъпо от всякога

...
Броенето на комари по река Дунав е по-скъпо от всякога
Коментари Харесай

Броенето на комари по Дунава струва почти 1,5 милиона лева

Броенето на комари по река Дунав е по-скъпо от всеки път – публичната поръчка за разработване на географска система за наблюдаване на насекомите е набъбнала до близо 1,5 млн. лева, оповестява БТВ.

Според локалните управляващи системата за преброяване на комарите не била тъкмо за преброяване на комарите, а за тяхната регистрация. Тя нямало да коства 1 млн. лева, а 1 млн. и 425 хиляди лева Оскъпяването се дължи на обстоятелството, че са извършени две социологически изследвания, а също и осведомителна акция. Оказва се, обаче, че управляващите са се намесили и са наложили наказания.

На 2 февруари изтече финалният период за осъществяването на тази социална поръчка, предоставена на Асоциацията на дунавските общини. Самата система е на стойност 956 хиляди лева, само че към края са добавени 442 хиляди лева за изследвания, гласност, преводи и документи, и още близо 26 хиляди лева за съоръжение, пътни и квартирни.

Според специалистите това е план с разказана функционалност за не повече от 30 хиляди лева Според Антикорупционния фонд, който е сезирал управляващите за поръчките на Асоциацията, 10 от 10 техни контракта са глобени от Министерство на регионалното развитие. Причините са три – незадоволително прецизен предмет на контракта, незаконосъобразна методика за оценка и липса на бистрота по време на оценката.

Оказва се, че системата за комарите е дребна част от цялата картина. Стойността на плановете е общо към 4 млн. лева, а финансовите корекции по тях са към 300 хиляди лева

От Асоциацията споделят, че ще апелират намаляването на парите им. Неин ръководител в действителност е кметът на Русе и има свои причини. По думите му смисълът на този план е не да брои комарите, а да локализира местата, където би трябвало да има предварителна защита. Русе дава като община за напръскване против комари към 300 хиляди лева годишно. Системата и уеб сайтът към този момент действат, макар че интензивният сезон за регистрация на комарите е лятото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР