Британците все още подкрепят монархията, но подкрепата за краля намалява

...
Британците все още подкрепят монархията, но подкрепата за краля намалява
Коментари Харесай

Британците одобряват монархията, но подкрепата за краля намалява сред младите

Британците към момента поддържат монархията, само че поддръжката за краля понижава измежду най-младите от тях, демонстрират резултатите от допитване до публичното мнение, оповестено през днешния ден, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

В анкетата на организация " ЮГав " 58 % от интервюираните общо 4592 британци считат, че е към момента за предпочитане отпред на страната да има монарх вместо избираем от народа или от Народното събрание държавен глава, който пък избират 26 % от интервюираните.

 Чарлз III избра френски специалитет за публично ядене на тържествата за коронацията Чарлз III избра френски специалитет за публично ядене на тържествата за коронацията

Въпреки че британците остават в огромната си част промонархистки настроени, то поддръжката за монархията отстъпва, демонстрира още допитването. През 2012 година във връзка 60-ата годишнина от възкачването на Елизабет Втора на престола, сходно допитване на " ЮГав " сподели, че близо три четвърти от британците избират монарх пред избираем държавен глава.

Новото допитване е осъществено в този момент по поръчка на Би Би Си и демонстрира значими различия в публичното мнение според от възрастовата категория на интервюираните.
Подкрепящи монархията са 78 % от хората над 65 години. Но измежду хората от групата 18-24 години едвам 32 % поддържат монархията. Пак в тази възрастова категория 38 % от интервюираните желаят избираем държавен глава, а 30 % са без мнение по въпроса.
Три четвърти от младите интервюирани също така в този момент споделят, че не са заинтригувани от кралското семейство.

В средата на април пък друго допитване сподели, че две трети от британците не са заинтригувани от коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май.

Сред най-младите 59 % считат също така, че кралят е изгубил връзка с елементарния живот на поданиците си.

В разгара на инфлацията и повишаването на цената на живота някои британци подлагат на критика скъпите тържества във връзка коронацията на Чарлз Трети. Досега кралският замък пази в загадка цената на всичко това. Но съгласно оценките коронацията на Елизабет Втора през 1953 година е коствала сума, която през днешния ден би отговаряла на над 22 милиона евро.

Допитването демонстрира, че болшинството от британците - 54 % - считат въпреки всичко, че кралската институция е от изгода за страната и че носи на Обединеното кралство повече, в сравнение с му коства. Но и по този въпрос младите (около 40 процента) са скептично настроени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР