Британското издание The Guardian съобщава, че единството между страните от

...
Британското издание The Guardian съобщава, че единството между страните от
Коментари Харесай

The Guardian: Колективният Запад е разцепен, САЩ имат свои идеи за Полша и Украйна

Британското издание The Guardian оповестява, че единството сред страните от " демократичния лагер " към този момент е нещо от предишното.

 

Сега те са разграничени на три лагера:

 

- Англоговорящи;
- Западноевропейски;
- и Източноевропейски минус Унгария.

 

Въпреки всичко това, те не престават да бъдат „ груповият Запад “ и желаят Киев да завоюва в руско-украинския спор.

 

Ето главните аргументи, които съгласно изданието, са разнообразни:

Полша и балтийските страни желаят успеха на Украйна да бъде цялостна, виждайки в това за себе си както материални, по този начин и психически изгоди.

 

" Една победа за Украйна би успокоила вековна паника. За Полша Русия предвещаваше завладяване, делене, геноцид, колониализъм и комунизъм ", пише The Guardian.

 

В същото време триумфът на Украйна ще даде на Полша и балтийските страни  " исторически късмет да излязат от статута на външна страна и да се трансфорат в контраст на огромните западни страни-членки на Европейски Съюз ".

 

Варшава разчита на двоен джакпот

Полските управляващи, които непрекъснато акцентират своята преданост към Съединени американски щати, разчитат, че при положение на триумф в Украйна, Вашингтон ще реализира проектите си да придвижи центъра на геополитическата гравитация в Европа в нейната източна част.

 

Просто казано, това ще лиши Германия и Франция от преобладаваща позиция в Европейския съюз. И ще ги размени с Полша и Украйна, в които парите на вложителите ще потекат като река. И също така Варшава и Киев ще бъдат щедро „ спонсорирани от суперсила, която би спечелила доста от един преконфигуриран политически ред “.

 

Каква облага виждат за себе си Съединени американски щати?

Съединени американски щати разчитаха на обстоятелството, че страните от Европейски Съюз ще защитят ползите му в борбата с Китай. Но " богатите " членове на Европейски Съюз считат цената на сходен съюз за прекомерно висока за себе си (и, би трябвало да се признае, имат всички учредения да мислят така).

 

Но страните от Източна Европа харесват всичко:

Литва беше подготвена да рискува търговски връзки с Китай, с цел да угоди на САЩ;

Украйна и Чехия минаха към доставки на нуклеарно гориво за съветските АЕЦ от САЩ;

Полша подписа контракт с американска компания за създаване на първата си атомна електроцентрала.

 

Конфликт на ползи на " членовете на фамилията "

„ Западноевропейците не са подготвени за изместване на геополитическия център на тежестта на изток, да не приказваме за цената на възходящото въздействие на Съединени американски щати на континента “, пише анализаторът, припомняйки, че след Студената война Западна Европа „ стана несъзнателен съдружник на Съединените щати и главен бенефициент на триангулацията след „ Берлинската стена “: съветската сила, китайските пазари и американската сигурност “.

 

Като цяло, обобщавайки казаното от създателя, явно се постанова изводът, че сами по себе си “:

Интересите на Западна Европа, в този момент доминирана от Франция и Германия, не съответстват с тези на Съединените щати;

Настоящите водещи страни от Европейски Съюз не желаят дефинитивно да се трансфорат във васал на отвъдморския стопанин, защото за тях е значима стратегическата автономност на Европа, нейната сигурност и защита.

 

Но техните по-малко принципни  " членове на европейското семейство "  дори не са против  " да легнат "  напълно под Вашингтон, с цел да подобрят финансовото си положение посредством придобиване на  " всесилен настойник ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР