Британско проучване определя България като страната с най-опасни пътища за

...
Британско проучване определя България като страната с най-опасни пътища за
Коментари Харесай

Пътищата в България - най-смъртоносни за шофьорите на камиони за период от 10 г.

Британско изследване дефинира България като страната с най-опасни пътища за водачи на камиони поради високия дял на смъртните случаи с тях. В разбора написа още, че съдбовните произшествия най-често стават в селски зони, оповестиха от Европейския център за транспортни политики.

" В последните три години ЕЦТП нееднократно се отзова на сигнали за чести произшествия с тежкотоварни камиони в разнообразни региони на страната. И инспекциите ни демонстрираха нееднозначно, че има крещяща потребност да се работи неотложно за това тежкият трафик да бъде изведен от обитаемоте места. Примерите са доста, само че измежду най-фрапиращите са Поликраище и още няколко села по път I-5, намиращи се сред Велико Търново и Русе.

Предали сме на институциите множество доклади от инспекции, в които в изводите сме показали също, че не по-малко незабавно е да се усъвършенства фрапантно положението на инфраструктурата. Защото единствено по този начин ще бъде минимализиран шансът водачите, изключително непознатите, да позволяват неточности. "



Автор на настоящото изследване за европейските пътища е SNAP - английска компания, ангажирана с разплащания в транспортния бранш. Данните в него са основани на проучване, осъществено за интервал от 10 години - сред 2011-а и 2021-а. Както и възоснова на междинната годишна смъртност на 10 000 благи път (16 000 км), която за България се оказва 3,697067296, т.е. коефициент 369.     

На второ и трето място се подреждат Полша и Чехия, надлежно с коефициенти 185 и 162, което е доста по-малко. Дания, Австрия и Швеция се смятат за три от минимум рисковите страни за директно прекосяване на водачите на камиони в Европа съгласно статистиката.

Тя демонстрира още, че 40% от всички съдбовни конфликти се случват в селските региони, което акцентира нуждата от развиване на инфраструктурата за пътна сигурност и създаване на автомагистрали отвън обитаемоте места.

Посочва се също, че 56% от тежките произшествия стават в светлата част на денонощието, като една на всеки четири произшествия е в часовия пояс сред 15 и 17 часа, който се счита за пиков.

„ Жизненоважно е да подобрим пътната инфраструктура и уреди, с цел да подсигуряваме сигурността на мрежата за пътни транспорти на товари в цяла Европа. С над шест милиона камиона, работещи в Европейски Съюз, би трябвало да сведем до най-малко заплахите за експертите в транспортите на товари, когато са зад кормилото “, споделя Марк Гарднър, ръководещ шеф на SNAP.

От SNAP подчертават, че задачата на проучването е не на избрани страни да бъде подложен етикет като по-опасни. А да се работи за осъществяване на задачата на Организация на обединените нации " Vision Zero ", чиято цел е до 2050 година да се реализиран нулеви смъртност и съществени пострадвания по пътищата.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР