Британският външен министър Борис Джонсън заяви пред руския си колега

...
Британският външен министър Борис Джонсън заяви пред руския си колега
Коментари Харесай

Борис Джонсън към Русия: Спрете да се месите в чуждите избори

Британският външен министър Борис Джонсън съобщи пред съветския си сътрудник Сергей Лавров, че има " изобилни доказателства ", че Москва се е намесвала в непознати избори, само че съветските старания за интервенция в референдума за Брекзит предходната година са се провалили, съобщи " Ройтерс ".

Това е първата аудиенция на английски външен министър в Русия за последните пет години. Джонсън съобщи, че желае да възстановява връзките сред двете страни, които по думите му минават през сложен стадий. Това обаче не значи, че Лондон няма съществени опасения за съветското държание, посочи той.

"...Не можем да се преструваме, че те (проблемите) не съществуват, и че споделяме обща вероятност за събитията в Украйна, или в Западните Балкани... или за съветските действия в кибер пространството ", акцентира той.

 Борис Джонсън към Русия: Спрете да се месите в непознатите избори
© Reuters

По думите му Англия има дълг да приказва за ЛГБТ общността (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални) в Чечня. Двама чеченци са разказвали пред " Ройтерс " през юни, че са били измъчвани, тъй като са гейове. Чеченските управляващи отхвърлят обвиняванията.

Лавров обаче означи, че самият Джонсън неотдавна е споделил, че няма доказателства за интервенция на Москва в референдума за излизане на Англия от Европейски Съюз.

" Не сполучливо, не сполучливо, мисля, че е думата ", отвърна Джонсън, който е последовател на Брекзит, на което Лавров отговори: " Той е изплашен, че в случай че се съгласи с мен, репутацията му вкъщи ще се срине ".

Джонсън, който означи, че има изобилни доказателства за съветска интервенция в Германия, Съединени американски щати и други страни, уточни, че репутацията на Лавров е това, което го тревожи.

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

" Мисля, че е доста значимо... да се признае, че съветските опити за интервенция в нашите избори или в референдума ни, каквито и да са били, не са били сполучливи ", добави той.

Лавров сподели, че упреква Англия за неприятното положение на връзките, оплаквайки се от " обидите и нападателните изказвания " от страна на Лондон. Той също така се оплака, че Англия излага разликите сред двете страни в общественото пространство, вместо да ги показа персонално.

 Сергей Лавров
© Reuters

Сергей Лавров

Въпреки че през по-голямата част от взаимната конференция двамата си отправяха язвителни забележки, те звучаха оптимистично във връзка с опитите за съдействие в тесни сфери като Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и уреждането на сигурността за идващото международно състезание в Русия.

През последните седмици Англия постоянно насочва рецензии към Русия. Вчера английският министър председател Тереза Мей съобщи, че Англия и Полша са обезпокоени от опитите на Русия да употребява информацията като оръжие, а през ноември с изненадващо изострен звук сподели, че упрекна Москва, че с дейностите си заплашва интернационалния ред, меси се в национални избори и популяризира подправени вести в медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР