Британският речник на Collins English Dictionary обяви permacrisis за дума

...
Британският речник на Collins English Dictionary обяви permacrisis за дума
Коментари Харесай

Permacrisis - дума на годината според брританския речник Collins

Британският речник на Collins English Dictionary разгласи " permacrisis " за дума на 2022 година - термин, формиран от думите permanent (постоянен) и crisis (криза). Това се показва на уеб страницата на речника.

" Терминът Permacrisis, който значи „ нескончаем интервал на неустойчивост и неустановеност “, беше разгласен за дума на 2022 година ", се споделя в известието.
Тази дума, сходно на няколко други термина, обобщава рецесията, която сплотява политическата неустойчивост, спора в Украйна, изменението на климата и възходящите разноски за живот и продължава по целия свят, изясняват редакторите избора са.

Сред другите кандидати за купата Дума на годината са следните изрази и понятия.

Partygate: термин, отнасящ се за абсурда, обвързван с празненствата на някогашния английски министър председател Борис Джонсън.

" Carolean ": обозначаващо всичко, обвързвано с името на новия крал Чарлз III.

Warm banks: отнасящо се за места, където бедните, които не могат да отопляват домовете си, могат да се събират в студено време, с цел да се стоплят.

Kyiv: името на украинската столица.

Lawfare: потреблението на правни механизми против конкурент.

Vibe shift: начителна смяна в преобладаващата наклонност в културата.

Quiet quitting: " Тихото овакантяване ", обозначаващо обстановка, при която служителят извършва единствено директните си отговорности и то официално.

Sportswashing: спонсорство или разпространение на спортни събития за възстановяване на опетнена известност или похищение на вниманието от спорна активност.

Splooting: позата, в която се лежи стомах с разтворени крайници.

Collins English Dictionary е разяснителен британски речник, оповестен от Harper Collins. Редакторите дефинират думата на годината всяка година, нормално през ноември. През 2021 година думата на годината, съгласно речника Collins, беше терминът NFT (non-fungible token), а през 2020 година - „ локдаун “. Година по-рано това беше изразът „ климатична стачка “, който беше упоменат за първи път през 2015 година, само че стана изключително известен след дейностите на шведската екологична активистка Грета Тунберг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР