Британският премиер Тереза Мей удвои предлаганата от страната й сума

...
Британският премиер Тереза Мей удвои предлаганата от страната й сума
Коментари Харесай

Мей удвои мизата за Брексит

Британският министър председател Тереза Мей удвои предлаганата от страната й сума за "развода " с Европейския съюз, откакто получи за това поддръжка от кабинета си. Така тя ще се опита да задвижи попадналите в задънена улица договаряния за Брексит, откакто действително назрява заплаха Англия да излезе от съюза без комерсиално съглашение с него.

Последното предложение на Мей, което още не е обществено оповестено, възлиза на 40 милиарда паунда - два пъти повече от отправената от нея оферта за 20 милиарда в речта й във Флоренция през септември. То е било признато на 20 ноември на среща на основните министри, свързани с Брексит, настояват осведомени медии. От отсрещната договаряща страна обаче към момента не желаят да се ангажират с мнение дали то ще е задоволително, с цел да се премине към втората фаза на договарянията - тази за бъдещите търговски взаимоотношения.

Официалната позиция на Евросъюза е, че той няма да води договаряния посредством медиите и чака да види черно на бяло английското предложение. Неофициално европейски дипломати демонстрират подготвеност да го прегледат, определяйки го като крачка в вярната посока, само че не и крайна. "Тези 40 милиарда имат смисъл единствено в случай че са първа стъпка към неприкритост за разискване на още финансови отговорности ", съобщи източноевропейски посланик, представен от "Политико ". Бихме могли да кажем, че сме подготвени да преминем към втората фаза, само че единствено в случай че това не е финалната сума, добавя той, а различен негов сътрудник показва поименно Франция и Италия като страните, които надали ще одобряват предлагането.

Така или другояче,общото мнение е, че всички дотам са изгубили самообладание да преминат към втората фаза на договарянията, че са подготвени да я задвижат, стига британците да не разгласят офертата си за дефинитивна. Същевременно дипломатите означават, че след зациклянето на съдружните договаряния в Германия процесът ще бъде в по-голяма степен воден от Париж, който е считан за по-твърд към Лондон от Берлин.

Офертата от 40 милиарда паунда към момента е под редица оценки за отговорностите на Англия. Брюксел желае Лондон освен да извърши заплащанията си към бюджета на общността до 2020 година, което се покриваше от препоръчаното от Мей във Флоренция, само че и да изплати своя дял от стратегии за подкрепяне на райони и външни страни плюс пенсионни отговорности, насъбрани по време на четиридесетгодишното английско участие в съюза.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР